Mīlas lietās krabji uzsvaru liek uz viltību

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Zinātnieki-biologi noskaidrojuši, ka krabji cenšas «nokantēt» sāncensim mātīti pat tad, ja viņi to neredz. Pētnieku raksts publicēts žurnālā «Biology Letters», bet tā īss izklāsts portālā «ScienceNOW». Pētnieki novēroja krabjus Uca Mjoebergi.

Šīs sugas tēviņiem viena no priekšējām spīlēm ir pārattīstīta, un tā kalpo pretinieka iebiedēšanai un mātītes piesaistīšanai. Satiekot savu potenciālo draudzeni Uca mjoebergi tēviņš sāk intensīvi māt ar spīli, cenšoties piesaistīt viņas uzmanību.

Darba autori, novērojot 50 krabju «kantes sišanas» rituālus, noskaidroja, ka Uca mjoebergi sāk spīli vicināt arī tajā gadījumā, ja redz, ka to dara sāncensis, kaut arī īsti nevar saprast, kur atrodas mātīte. Vicinot spīli, krabji cenšas piesaistīt mātītes uzmanību, vienlaicīgi to «nokantējot» sāncensim.

Viltus spīle ir ne tikai Uca mjoebergi, bet arī citām krabju sugām. Gadījumā, ja krabis šo butaforisko spīli pazaudē, dzīvnieks atkal to ataudzē.
 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu