Pagarināta rotaļlietu un spēļu izstāde

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rotaļlietu, galda spēļu un leļļu izstāde «Rotaļlietu noslēpumi pilī» Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā (LNVM) būs aplūkojama līdz 15.augustam. Tajā izstādītie priekšmeti un fotogrāfijas no muzeja krājuma aptver laika posmu līdz 20. gs. nogalei - šķirtnei, kad arī mazu bērnu rotaļu pasaulē ienāca mūsdienu jaunās tehnoloģijas.

Izstāde iemantojusi lielu popularitāti visu vecuma apmeklētāju vidū - to aplūkot nāk ģimenes, skolas, bērnudārzu grupiņas un pensionāri. Vasaras sezonā, palielinoties tūristu skaitam Latvijā, muzejs cer uz ārvalstu interesentu pieplūdumu.

Īss ieskats rotaļlietu vēsturē Latvijā

Līdz 20. gs. 30. gadiem smalkākās rotaļlietas Latvijā tika ievestas no ārzemēm vai arī gatavotas pēc pasūtījuma. Rotaļlietas parasti tika saudzētas, lolotas un, ja vajadzīgs, pat labotas, jo nereti tās lietoja vairākas bērnu paaudzes.

Uz šo posmu attiecināmi tādu pasaulslavenu rotaļlietu ražotāju kā The Lehmann Company, Kraus-Fandor un Margarete Steiff GmbH 20. gs. 20.-30. gadu ražojumi - nu jau antīkas vērtības, kas arī aplūkojamas šajā izstādē un ar kurām lepotos ikviens pasaules muzejs.

1938. gadā Latvijā darbojās 17 darbnīcas, kurās gatavoja rotaļlietas - pārsvarā no auduma un koka.

20. gs. 40. gados - Otrā pasaules kara laikā - rotaļlietu ražošana daudzās zemēs, arī Latvijā, tika pārtraukta. Bērni spēlējās ar pašdarinātām rotaļlietām: no lupatiņām sašūtām lellēm, koka figūriņām. Arī pēckara gados rotaļlietu izvēle bija maza un tās maksāja dārgi.

50. gados PSRS tika atjaunota pirms kara populāro celuloīda rotaļlietu ražošana. Ražoja arī nelielas gumijas lellītes, kuras precīzi atainoja tā laika raksturīgākās bērnu frizūras un apģērbu. Populāri bija izkrāsoti papjemašē zirdziņi uz ritenīšiem.

60. gados Latvijas veikalu plauktos parādījās rūpnīcas «Straume» ražotās mehāniskās rotaļlietas - pavārs un ārsts. Ļoti populāras bija mehāniskās, ar atslēdziņu uzvelkamās rotaļlietas - zvēriņi, putniņi. Rotaļlietu pasaulē parādījās arī jauna tēma - kosmoss.

70. gadu pirmajā pusē par rotaļlietām kļuva Padomju Savienībā populāru multiplikācijas filmu varoņi - krokodils Gena, Pekausītis (Čeburaška), Buratīno, Karlsons. Līdzās uzvelkamajām rotaļlietām veikalos parādījās dārgas mehāniskās rotaļlietas, kuras darbināja ar bateriju palīdzību: sunīši, kas stiepa čemodānus, un lelles, kas stūma ratiņus, u. c.. Rotaļlietu veikalos parasti bija arī bagātīgs dažādu rotaļieroču un militārās tehnikas klāsts. Atbilstoši komunistiskajā ideoloģijā sludinātajai «tautu draudzībai», veikalos varēja iegādāties lelles dažādu PSRS tautu nacionālajos tērpos, nēģeru puikas un meitenes, indiešu dejotājas.

80. gados Latvijas veikalos parādījās košās uzņēmuma «Dobele» ražotās gumijas rotaļlietas, pēc kurām bija liels pieprasījums un pēc kurām nereti stāvēja garās rindās.

Izstādē aplūkojami arī pavisam senas pagātnes liecinieki - viduslaikos populārie metamie kauliņi, dūceņi, stabulītes, u. c. lietas, kas kalpojušas bērnu rotaļām un muzeja kolekcijā nonākuši kā arheoloģisko izrakumu atradumi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu