Izstrādāta tehnoloģija, kas spēj atklāt ļoti nelielas sprāgstvielas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Skotijas fiziķi izstrādājuši jaunu tehnoloģiju, ar kuru iespējams atklāt sprāgstvielas pat ļoti nelielās koncentrācijās. Pēc speciālistu vārdiem, vairākumā gadījumu atklāt gatavu spridzekli ir salīdzinoši vienkārši, kamēr daudz sarežģītāk ir atrast sprāgstvielas mazos daudzumos.

Jaunā izstrāde ļauj atrisināt šo problēmu. Saintendrjūsas universitātē izveidotais lāzeru sensors var atrast sprāgstvielu molekulas koncentrācijā, kas ir mazāka par 0,001 promili.

Jaunā lāzeru tehnoloģija balstās uz faktu, ka plastikāta savienojums poliflorēns, nonākot gaismas fotonu iedarbības zonā, sāk izstarot nelielus lāzera starus. Ja staru darbības zonā atrodas sprāgstvielas, piemēram, trotila, molekulas tad tās «pārņem» šo starojumu.

Pēc projekta vadošā zinātnieka, doktora Grema Ternbula vārdiem, molekulas uz nitroaromātu bāzes, kuras ir pamats nospiedošam vairākumam spridzekļu veidu, aktīvi absorbēs pat vāju lāzera starojumu. «Lāzera tehnoloģiju var izmantot cilvēku masu pulcēšanās vietās, apskatot pasažieru bagāžu un citās jomās,» uzskata zinātnieks.

Pašlaik izveidotais iekārtas paraugs visskaidrāk reaģē uz 1,4-dinitrobenzola tvaikiem. Šo molekulu esamības gadījumā, koncentrācijā pat mazākā par 0,0098 promilēm, lāzera starojums būtiski zaudē aktivitāti. Lāzeru tehnoloģijas spridzekļa esamības īpaši precīzai definēšanai prasa mazāk par 20 sekundēm.

Viena no būtiskākajām jaunuma priekšrocībām ir izmantotā plastikāta lētums, kas nozīmē – jaunie detektori var kļūt masveida. Ternbuls arī piebildis, ka pašlaik universitātē izstrādā vēl universālāku sensoru, kas reaģēs arī uz citiem savienojumiem, piemēram, uz narkotikām.

«Perspektīvā šādas sistēmas varēs uzstādīt stacionāri vai izvietot uz pārvietojamām platformām,» uzskata zinātnieks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu