Pēc trim gadiem varētu sākties saules vētra, kas apdraudēs civilizāciju

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Tuvākajos gados Saule var sagādāt Zemes iemītniekiem nepatīkamu pārsteigumu, brīdinājuši zinātnieki. Pašlaik spīdeklis, kurš regulāri «iziet» caur 11 gadus ilgiem attīstības cikliem, pakāpeniski palielina aktivitāti, kura augstākos rādītājus sasniegs 2013. gadā.

Nav izslēgts, ka pēc trim gadiem sāksies saules vētra, kuru pavadīs saules vēja ātrgaitas straumes. Tas var radīt nopietnas sekas mūsu civilizācijai. Saules aktivitāte ir spējīga izvest no ierindas elektropārvades līnijas, pavadoņus, navigācijas sistēmas un sakaru aparātus, tajā skaitā internetu, kā arī finanšu sistēmas.
 
Kaut arī šāda scenārija īstenošanos dzīvē eksperti uzskata par maz ticamu, šonedēļ Vašingtonā notika konsultācijas, kuru gaitā speciālisti no NASA, Nacionālās okeānu un atmosfēras pētījumu pārvaldes, Nacionālā zinātnes fonda un citām organizācijām apsprieda, kā labāk sagatavoties tamlīdzīgai kataklizmai.

«Saule mostas no dziļa miega. Dažos tuvākajos gados tiks fiksēta paaugstināta saules aktivitāte. Mūsdienu tehnoloģiska sabiedrība ir kā nekad jūtīga pret saules vētrām. Šo divu apstākļu savienojumu mēs tad arī pārspriedīsim,» – pirms konferences sākuma paziņoja Ričards Fišers, NASA heliofizikas nodaļas vadītājs.

Ja saules vētra notiks, tās seku novēršanai nāksies tērēt daudz laika – piemēram, tikai transformatoru nomainīšanai elektropārvades līnijās var būt nepieciešams vesels gads. Vispārējiem elektroenerģijas padeves traucējumiem vai zudumiem savukārt būs citas nopietnas sekas – tādas kā dzeramā ūdens krājumu izsīkums sūkņu darbības apstāšanās dēļ un vērienīga produktu bojāšanās ledusskapju darba pārstāšanas rezultātā.

Kaut arī saules vētras varbūtību zinātnieki vērtē zemu, tamlīdzīgas kataklizmas jau ir notikušas pagātnē. Pati spēcīgākā no reģistrētajām saules vētrām notika 1859. gadā un ir ieguvusi nosaukumu «Keringtona notikums» – pēc britu astronoma Ričarda Keringtona vārda. Spēcīgā saules uzliesmoja dēļ visā pasaulē bija novērojamas spilgtas ziemeļblāzmas, savukārt Eiropā un ASV tika atzīmēti vispārēji traucējumi telegrāfa darbā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu