Īslandē kuru katru brīdi varētu notikt divu vulkānu izvirdumi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Netālu no nu jau bēdīgi slavenā Eijafjadlajegidla vulkāna Īslandē tuvākajā laikā varētu notikt vēl divu vulkānu izvirdumi, liecina zinātnieku komentāri, vēstī «Novosti.err.ee».

Eijafjadlajegidla vulkāna izvirdums lika zinātniekiem sarosīties, jo vēsturiski šī vulkāna izvirdums notika gandrīz vienlaikus ar blakusesošā Katla, kas ir lielākais Īslandes vulkāns, izvirdumu.

Pēdējais Katla vulkāna izvirdums notika pirms 92 gadiem un parasti tas kļūst īpaši aktīvs vienu līdz divas reizes gadsimtā.

Īslandes Universitātes pārstāvis Magnus Tumi Gudmundsons sacījis, ka Katla izvirdums arī var izraisīt haosu aviosatiksmē, tomēr par lielāku draudu Eiropai tam nevajadzētu kļūt.

«Lai Eiropā sāktos pilnīgs haoss, jānotiek tādam vulkāna izvirdumam, kāds notiek vien reizi tūkstoš gados. Tā bija ar Laki vulkāna izvirdumu 220 gadus atpakaļ.

Hekla vulkāna izvirdums iespējams kuru katru brīdi, jo tas pēdējā laikā mēdza izvirst tieši reizi desmitgadē. Šobrīd pagājuši desmit gadi, kopš pēdējā izvirduma.

«Šī vulkāna apkaimē nedzīvo daudz cilvēku. Netālu atrodas vien piecas vai sešas viensētas. Tas nav daudz, tomēr problēma pastāv: ja vulkāna izvirdums sāksies vasarā, tur būs daudz tūristu. Tas ir bīstamākais,» sacīja Gudmundsons.

Viņaprāt, Eiropai nebūtu jābaidās no Īslandes vulkānu izvirdumiem. «Es domāju, ka Eiropai jau tāpat ir daudz problēmu, kas ir lielākas par Īslandes lielākā vulkāna izvirdumu,» sacīja zinātnieks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu