Aptieku ķēdes nepamatoti dezinformē iedzīvotājus

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Latvijas Farmaceitu biedrības valde aicina iedzīvotājus saglabāt mieru un neiesaistīties aptieku ķēžu organizētās akcijās, piketējot it kā pret aptieku slēgšanu un zāļu cenu celšanos.

Nosodāmi ir «Eiroaptieka» pārstāvju centieni panākt Farmācijas likuma grozījumus sava biznesa interesēs, manipulējot ne tikai ar skaitļiem par aptieku skaita dramatisku samazināšanos un nepierādāmiem pieņēmumiem par zāļu cenu palielināšanos, bet arī ar iedzīvotājiem, sējot nepamatotas bailes un paniku.

Mēs esam bijuši liecinieki vairākiem gadījumiem (PVN palielināšana zālēm, zāļu recepšu/bezrecepšu statusa maiņa vai izņemšana no tirgus), kad iedzīvotāji bažu par zāļu pieejamību vadīti steidz uz aptiekām un nepamatoti lielos daudzumos pērk zāles.
Mēs uzskatām par klaji neētisku pacientu aicināšanu uz piketu emocionāla viedokļa paušanai, kas nebalstās uz patiesiem faktiem un argumentiem.

Piemēram, slēdzamo aptieku skaita mehāniska aprēķināšana pēc terminēto licenču skaita neatspoguļo reālo situāciju, jo arī farmaceitiem, kam pieder vairākas aptiekas un farmaceitiem, kas dala īpašumtiesības ar ģimenes locekļiem vai kolēģiem bez farmaceita izglītības, tika izsniegtas terminētas licences. Taču šīs aptiekas jebkurā gadījumā turpinās savu darbu. Līdz ar to iespējami slēdzamo aptieku skaits ir ievērojami mazāks nekā to norāda Inga Zemdega-Grāpe vēstulē Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētājam Andrim Jaunsleinim. Tieši tāpat tiek dezinformēti Euroaptieku apmeklētāji, kas tiek biedēti ar iespējamu pilnīgu aptieku slēgšanu Rīgā.

Atkārtoti gribam vērst uzmanību uz to, ka Eiropā pieejamie pētījumi liecina, ka zāļu cenas aptiekās nav atkarīgas no īpašumtiesību formas, bet no valsts politikas. Šādu viedokli preses konferencē paudis arī Eiropas Farmaceitu grupas ģenerālsekretārs Džons Čeivs.
Iedzīvotājiem nav pamata satraukumam, jo Latvijā ir pietiekami daudz kompetentu un uzņēmīgu farmācijas speciālistu, kas spēj nodrošināt farmaceitisko aprūpi un īstenot Farmācijas likuma 36. panta prasības.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu