Kino «Rīga» tiešraidē no Barselonas piedāvā operu «Pīķa dāma»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ceturtdien, 1. jūlijā 21.00 tiešraidē no Barselonas Gran Teatre del Liceu tiks demonstrēta opera «Pīķa dāma» – iedvesmojošs un dramatiski spēcīgs darbs, kas līdztekus «Jevgeņijam Oņeginam» ievietojams starp labākajām Čaikovska operām.

Mākslas zinātniece Aija Nodieva par operu:
«Jau trešais gadu simts rit tai krievu skaistulei, kura 18. gadsimtā apbūra visu franču galmu un kurai grūtā brīdī slepeni palīdzēja pats grāfs Senžermēns.

Pēc gandrīz simt gadiem, 1833. gadā, Aleksandrs Puškins deva viņai nemirstīgu vārdu. Bet 1890. gadā Florencē Pēteris Čaikovskis viņu ar šo vārdu no jauna ieveda sabiedrībā. Un tagad, savā 120. gadadienā, Pīķa dāma un cilvēki ap viņu ir ar mums – Barselonā, Rīgā, pasaulē... Cilvēki, kuri mainījušies līdzi laikam un mūsu izpratnei.

Puškina stāstā Hermanis ir cilvēks ar Mefisto dvēseli un viņa attiecības ar Grāfieni ir kā zobenam akmenī cērtot – bez žēlastības. Un bez izredzēm. Čaikovska opera ir Hermaņa un Lizas traģiskais mīlas stāsts ar tumšo citas kaisles – liktenīgo trīs kāršu piesitienu. Barselonas uzvedumā dzīvo savrupi cilvēki, katrs savu izjūtu vai apmātības pārņemti. Būtībā vientuļi. Un mums jājautā. Kas kurā brīdī Hermanim ir Liza? Vai liktenīgi atkārtojošies vārdi «Trīs kārtis...» neskan šodienīgi: «Šurp naudu!..«? Vai neapjausta mākslinieka iztēle vai varbūt ekstrasensa spējas Hermanī atdzīvina kādreizējās liktenīgās skaistules tēlu un Grāfiene viņu neatvairāmi piesaista ne tikai kā kāršu noslēpuma glabātāja?

Nabadzība, liktens neizbēgamība, mīlestība, nāve... Cilvēka dzīve! Un patiesu jūtu nemirstība. Mūzika!

Čaikovskis raudāja, rakstot Hermaņa nāves skatu...»

Barselonas iestudējuma režisors ir Gilberts Deflo. Diriģents – Mihaels Boders. Līzas lomu izpilda Emīlija Magī, Hermaņa partiju dzied Bens Hepners. Grāfienes lomā – Eva Podleša. Grāfa Tomska (Zlatogora) lomā – Lado Ataneli. Kņaza Jeļecka lomā – Ludoviks Tezjē.
      
Izrādes garums: 3 st. 55 min. ar diviem starpbrīžiem.

Ar šī iestudējuma translāciju kino «Rīga» noslēdz pirmā pusgada operu un koncertu tiešraižu un ierakstu sezonu uz kinoteātra lielā ekrāna. Rudens sezona tiks atklāta 27. augustā ar tiešraidi no Berlīnes. Nākamās sezonas tiešraižu programma tiks publiskota tuvākajā laikā.

Biļetes pārdošanā kino «Rīga» un «Biļešu serviss» kasēs, kā arī «bilesuserviss.lv». Biļešu cenas no 8 līdz 12 Ls.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu