Jauni HP serveri sola lielāku veiktspēju un sevi «izārstēšot» no kļūmēm

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Informāciju tehnoloģiju (IT) kompānijas «Hewlett-Packard» (HP) jaunie «Proliant» sērijas serveri, kas tika prezentēti konferencē «HP Tech Forum 2010», piedāvā veiktspējas un stabilitātes uzlabojumus, kas dara iespējamu ātrāku investīciju atpelnīšanos, ieviešot jaunās sērijas ierīces, izskanēja konferences prezentācijās un materiālos.

Kopumā HP piedāvā septiņus jaunus tā saukto asmeņserveru modeļus un trīs jaunus plauktos izvietojamus serverus. Asmeņserveriem ir blīvi izvietojamu plānu kārbu forma, tos saliek blakus aptuveni kā grāmatas plauktos. Plauktos izvietojamie serveri tiek izvietoti horizontāli.

Modernie serveri, kas tiek izmantoti lielos datu centros (Latvijā šādus centrus uztur firmas «DEAC», «IZZI» un «Lattelecom» un citas), parasti tiek darbināti ar tā saukto virtualizācijas programmatūru. Tas nozīmē, ka vienā fiziskā ierīcē tiek īpaši sadalīts procesoru laiks, datu ievades un izvades resursi, operatīvā atmiņa un citi resursi, lai gala lietotājam šķistu, ka viņa elektroniskie biznesa procesi norit uz atsevišķa datora. Šādu izdalītu resursu kopumu sauc par «virtuālu mašīnu».

Kā izskanēja «Tech Forum 2010» pirmās dienas prezentācijās, jaunākie «Proliant» sērijas serveri spēšot uzturēt lielāku virtuālo mašīnu skaitu vienā fiziskā ierīcē un, izmantojot HP jau agrāk attīstīto «paša dziedināšanas» sistēmu, pasargāt atsevišķā serverī uzturēto virtuālo mašīnu kopumu no vienas virtuālās mašīnas «nobrukšanas».

HP biznesa serveru, datu glabāšanas un tīklu būves biznesa vadītājs Deivs Donatelli paskaidroja - tas nozīmē, ka vairs nebūs, kā dažkārt bija agrāk, kad vienas «virtuālas mašīnas» nobrukšana lika apturēt visa fiziskā servera darbību, lai to pārlādētu kopā ar visām nevainojami strādājošām citām virtuālām mašīnām.

Kā skaidro nozares pazinēji, situāciju var salīdzināt ar autobusu, kur starp desmit pasažieriem viens piedzeras un ālējas. Agrāk vajadzēja apturēt visu autobusu, likt izkāpt visiem pasažieriem, aizvākt un atskurbināt dzērāju, iekāpt mašīnā un braukt tālāk. «Pašdziedināšana» nozīmē, ka brauciens turpinās, bet dzērāju ieliek speciālā autobusa «atskurbšanas» sēdvietā, kur to nedzird un neredz citi pasažieri, it kā nekas nebūtu noticis.

HP tā saukto standartizēto serveru biznesa vadītājs Marks Poters sacīja, ka lielākā virtuālo mašīnu uzturēšanas jauda, «pašdziedināšanas» iespējas un uzlabota programmatūra, ar kuru ieviest galalietotājam vajadzīgas aplikācijas (programmas, kas atbalsta biznesa procesus un darbību), nozīmē, ka dažās situācijās jaunās sērijas serveri, kuru cena rēķināma desmitos tūkstošus dolāru/latu, sevi var atpelnīt 30 dienu laikā.

Kā zināms, datu centru serverus parasti peļņas nolūkos iznomā gala lietotājiem - uzņēmumiem un pārvaldes iestādēm, lai uzturētu to biznesa procesus. Iespēja uzturēt lielāku skaitu virtuālo mašīnu vienā ar «HP Proliant» serveriem aprīkotā serveru blokā ir pielīdzināma situācijai, kad nemainīga fiziska izmēra ēkā ielaiž vairāk īrnieku nekā iepriekš, katram jūtot, it kā viņam būtu nemainīgi lielas «savas trīs istabas», no lielāka īrnieku skaita pelnot vairāk nomas maksas.

HP konferencē arī paziņoja par dažādiem ļoti tehniski skanošiem risinājumiem, kā, piemēram, «atdublicēšanas» datu glabāšanas risinājumu ar nosaukumu «StoreOnce» (glabā vienreiz). Šis risinājums mazina sarežģītu datu tīklu īpatnību, ka dažkārt pat ļoti lielas datu kopas tiek saglabātas un dublētas vairākkārt, «apēdot» glabāšanas resurus. «Store Once» rada mazāku skaitu datu kopas ierakstu - pašu galveno un, iespējams, tikai vienu drošības dublikātu.

HP pārstāvji apgalvoja, ka šādi varot ietaupīt līdz pat 95% datu glabāšanas resursu, it sevišķi izkliedētos valsts mēroga «datu tīklu tīklos», kur viena datu kopa var pārkopēties (bez īpašas vajadzības) vietējās uzņēmuma filiāles datu glabātuvē, aizkopēties uz mātes uzņēmuma datu centru, parādīties vēl kādas apakšvienības datu noliktavā u.tml.

«HP TechForum 2010» konference notiek no 21.jūnija līdz 24.jūnijam. «Nozare.lv» pagaidām pasākumā nav pamanījusi nevienu apmeklētāju no Latvijas, nedz arī kādu Ziemeļamerikā dzīvojošu latviešu izcelsmes IT nozares speciālistu. Arī pirms konferences HP sabiedrisko attiecību birojs Latvijā informēja, ka diez vai kāds no Latvijas braukšot uz attālo pasākumu ASV rietumos, izklaides pilsētā Lasvegasā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu