Zinātnieki spēj noskaidrot cilvēku nodomus labāk par viņiem pašiem?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Galvas smadzeņu skenēšana ir spējīga paredzēt cilvēka uzvedību ar lielāku precizitāti, nekā to spēj pati eksperimentā iesaistītā persona, vēsta aģentūra «Reuters», atsaucoties uz informāciju par Kalifornijas universitātē Losandželosā veiktu pētījumu, kas publicēta žurnālā «Journal of Neuroscience».

Pētījuma gaitā zinātnieki ar funkcionālās magnētiskās rezonanses tomogrāfijas palīdzību skenēja 20 brīvprātīgos laikā, kamēr tie lasīja un klausījās informāciju, tajā skaitā par pretiedegumu krēma drošu izmantošanu. Pēc tam katram eksperimenta dalībniekam tika pasniegtas dažādas dāvanas, kuru starpā bija arī pretiedegumu krēms.

Nedēļu pēc eksperimenta tā dalībniekiem tika uzdots jautājums, vai viņi izmanto šo krēmu. Analizējot galvas smadzeņu aktivitāti, zinātnieki varēja trīs ceturtdaļās gadījumu pareizi noteikt, vai cilvēks izmantos vai neizmantos šo krēmu. Pie tam paši brīvprātīgie tikai pusē gadījumu sniedza pareizu atbildi par saviem nodomiem.

«Tas liecina arī par to, ka daudzi cilvēki «pieņem lēmumus», taču neīsteno iecerēto,» – atzīmējis pētījuma vadītājs, psiholoģijas profesors Metjū Libermans.


 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu