Jaunie režisori no 15 bijušajām PSRS republikām strādā pie dokumentālu īsfilmu scenārija

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunie kinematogrāfisti no 15 bijušajām PSRS republikām strādā pie scenāriju attīstības projektam «15 Young By Young» («15 stāsti par jauno»), kas iecerēts kā dokumentālu īsfilmu sērija ar animācijas segmentiem un interaktīviem stāsta elementiem interneta vidē.

Interesi par jauno projektu izrādījušas jau vairākas Eiropas televīzijas, jo projekta tēma un koncepts ir ļoti aktuāls, aģentūrai LETA stāstīja projekta «15 Young By Young» producente Ilona Bičevska.

«Projekta ideja iesaistīt jaunos režisorus un fokusēties uz jauno paaudzi savā ziņā ir unikāls un radoši jauns projekts. Īpaši ārzemniekiem patīk jauno režisoru animētās atmiņas, kas parāda paradoksus no bērnības, kas pavadīta PSRS, atklājot režisoru personīgo skatu punktu,» sacīja Bičevska.

Paredzēts, ka jaunais dokumentālā kino projekts vēstīs par 15 bijušo padomju republiku dzīvi toreiz un neatkarīgās valstīs tagad. Katrs jaunais režisors radīs 15 minūtes garu dokumentālo filmu, kas tiks pārraidīta televīzijā NVS valstīs un Eiropā. Tie būs 15 stāsti par jaunām valstīm un par jauniem cilvēkiem, kurus uzņems un veidos perspektīvākie jaunie režisori no Kazahstānas, Baltkrievijas, Tadžikistānas, Ukrainas, Gruzijas, Uzbekistānas, Kirgizstānas, Armēnijas, Azerbaidžānas, Moldovas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas un Latvijas. Latviju šajā projektā pārstāv Dzintars Dreibergs, kura pēdējā filma «Padoties aizliegts» veiksmīgi tika izrādīta Latvijas kinoteātros.

Projekts «15 Young By Young» pirmo reizi tika prezentēts aprīļa beigās Rīgā, kad pirmo reizi ar jaunajiem režisoriem satikās producenti, izveidojot potenciāli spēcīgu un radošu komandu ar augstu motivāciju izveidot starptautisku radošu kino projektu. Aprīļa beigās Rīgā bija ieradušies arī lielākā Francijas televīzijas kanāla «ARTE» pārstāvji, uzklausot katru šajā projektā iesaistīto režisoru. «Daudziem režisoriem tā bija pirmā iespēja runāt un tikt uzklausītiem no Eiropas kino industrijas puses, jo Latvija un Baltijas valstis ir vienīgās teritorijas, kur kino attīstība ir gājusi daudz tālāk uz priekšu, tādēļ ir arī iespējas realizēt starptautiskus projektus,» sacīja Bičevska.

Kā liecina informācija Nacionālā kino centra mājaslapā, projektam «15 Young By Young» piešķirts 19 965 latus liels finansējums Baltijas jūras valstu sadarbības programmas «First Motion» rīkotā audiovizuālo starpmediju projektu konkursā. Pavisam konkursā no Latvijas piedalījās 18 projekti, kurus vērtēja «First Motion» programmas pārstāvji no septiņām valstīm.
Kā atklāja Bičevska, šajā konkursā piešķirtais finansējums projekta veidotājiem palīdzēs radīt interneta platformu, kur varēs ievietot daudz vairāk informācijas par valstīm un projekta tēmu, nekā to būs iespējams parādīt īsfilmā. Arī projektam veltītā interneta platforma tika veidota atbilstoša jaunajiem režisoriem - atraktīva, sociāli aktīva un pozitīva.

Šim projektam Nacionālais kino centrs piešķīris finansējumu arī līdzfinansējuma konkursā filmu projektiem Eiropas sabiedrisko fondu finansējuma piesaistei. Šī konkursa mērķis bija atbalstīt to spēlfilmu, animācijas un dokumentālo filmu projektu attīstīšanu vai ražošanu, kuri ir saņēmuši Eiropas Komisijas audiovizuālās programmas «Media» vai Eiropas Padomes kopražojumu fonda «Eurimages» finansējumu. Projektam «15 Young By Young» konkursā piešķirti 8000 latu dokumentālās filmas producēšanai.

Projektam «15 Young By Young» finansējums tiek piesaistīts no Eiropas fondiem «Media Development» un «Media Distribution». Iegūtais finansējums no «Media Development» galvenokārt palīdzēs nosegt izpētes izdevumus 15 valstu teritorijās un Eiropas ekspertu piesaisti projekta attīstībai starptautiskā mērogā. Tāpat finansējumu meklē Vācijas un Francijas kopproducenti, kā arī projektā iesaistītās televīzijas, un tiek cerēts uz sponsoru ieinteresēšanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu