Šķēle: plānotā nekustamā īpašuma nodokļa paaugstināšana ir absurda

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo, R.Oliņš

Apvienības «Par labu Latviju!» un Tautas partijas līderis Andris Šķēle kritizē Finanšu ministrijas sagatavotās nodokļu un nodevu sistēmas attīstības pamatnostādnes. Viņš norāda, ka nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) paaugstināšanas rezultātā nodokļa likme kāps līdz pat 15 reizes, jeb par 1500%.

Šķēle paziņojumā medijiem norāda, ka paaugstinot NĪN, visvairāk cietīs sabiedrīasb nabadzīgā daļa.

«Apsolot ārvalstu aizdevējiem ar šo nodokļa palielināšanu atrisināt budžeta ieņēmumu problēmas, problēma tiek novelta uz pašvaldību pleciem - pašvaldībām nu būs jāvērtē katru atsevišķu gadījumu, jāpiešķir atlaides, kas radīs gan budžetu neprognozējamību, gan jaunus korupcijas riskus. Taču tādā veidā aizdevējiem tiks noslēpta realitāte, ka nodoklis faktiski netiks iekasēts, jo atlaižu prasītāju būs ļoti daudz,» pauž Šķēle.

Vēlmi paaugstināt NĪN valdības vadītājs Valdis Dombrovskis (JL) pamatojot ar to, ka no šī nodokļa nebūs iespējams izvairīties. Faktiski tas nozīmē, ka cilvēki, kas no saviem ienākumiem pēc nodokļu nomaksas ir maksājuši par mājokļa iegādi vai īri, tiek sodīti ar papildus nodokli, - tā Šķēle.

«Krasa nodokļa paaugstināšana veicinās mantoto un ģimenes vajadzībām jaunbūvēto mājokļu pārdošanu, atdošanu ķīlas veidā kredītiestādēm vai pamešanu, emigrējot no valsts. Šāda valdības politika kārtējo reizi radīs katra cilvēka vilšanos Latvijas valstī, pastiprinot vēlmi aizbraukt no Latvijas. Lielajās pilsētās jau tagad liela daļa zemes un namīpašumu pieder ārvalstniekiem. Latvieši šādas Valda Dombrovska valdības politikas rezultātā faktiski tiek izstumti no savām mājām. Mēs šādas valdības ieceres neatbalstīsim.» 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu