Tiesnesis: gājiena aizliegšanai nebija tiesisku argumentu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R.Oliņš/Apollo

Rīgas dome nebija norādījusi pamatojumu secinājumam, ka gājiens ir vērsts uz nacionālā un, iespējams, arī rasu naida kurināšanu. Tās lēmums nesaturēja jebkādu informāciju no drošības dienestiem par pasākuma organizatora personību un iespējamiem apdraudējumiem, tāpēc Administratīvajai rajona tiesai nebija argumentu, lai liegtu gājienu vācu karaspēka ienākšanas gadadienā.

Tas izriet no tiesas sēdes priekšsēdētāja vietnieka Valtera Poķa rakstiskās atbildes portālam «diena.lv».

«Jānorāda, ka pieteikums un paziņojums liecina, ka pasākuma organizatora mērķis nav rasisma vai nacisma ideju sludināšana, tāpat nav vērsts pret kādu no nācijām. Pasākuma organizatoru norādītais mērķis - latviešu patriotu godināšana - ir pieļaujams jebkurā kalendārajā dienā. Nebūtu pamata apgalvot, ka šāds pasākums var notikt vienīgi 11.novembrī vai 18.novembrī,» norāda Poķis.

Viņš gan nenoliedzis, ka pieteicējs ir izmantojis konkrēto datumu un vēsturiskos notikumus 1941.gada jūnija beigās un jūlija sākumā, lai pievērstu uzmanību savam pasākumam. Lietas izskatīšanā tam ir tikai sekundāra nozīme, ja netiek pierādīts, ka pasākuma mērķis ir nacisma ideju sludināšana.

Poķis uzsvēris, ka tiesai bija jāvērtē domes aizliegumā ietvertais pamatojums, kas lielā mērā balstījies uz dažādiem gājiena pieteicēja izteikumiem domes komisijas sēdē. No šiem izteikumiem domes lēmumā secināts, ka pasākuma mērķis ir vērsts uz nacionālā un, iespējams, arī rasu naida kurināšanu.

«Taču lēmumā nav norādīti nekādi apstākļi, uz kuru pamata izdarīti minētie secinājumi. Pieteicējs tiesas sēdē arī noliedza, ka būtu paudis rasistiskus uzskatus vai būtu vēlējies sludināt nacisma ideoloģiju,» norāda Poķis.

Viņš savā atbildē arī raksta, ka sēdes norise domē neesot protokolēta, līdz ar to tiesai bijusi ievērojami apgrūtināta iespēja pārbaudīt, kādus tieši izteikumus pieteicējs pauda un kā šie izteikumi attiecas uz konkrētā pasākuma mērķi. «Līdz ar to iestāde pēc būtības nav nodrošinājusi pierādījumus gājiena aizlieguma pamatojumam. Tostarp lēmums nesatur jebkādu informāciju no drošības dienestiem par pasākuma organizatora personību un iespējamiem apdraudējumiem,» portālam raksta Poķis.

Vakar plānotā gājiena organizatoru vienīgais mērķis bija apkaunot Latviju, - šodien LNT raidījumā «900 sekundes» sacīja iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL).

Jau ziņots, ka policija vakar apturējusi cilvēkus, kas ar gājienu Vecrīgā vēlējās pieminēt Rīgas atbrīvošanu no PSRS 1941.gadā un nacistiskās Vācijas karaspēka ienākšanu galvaspilsētā.

Vairāki desmiti cilvēku sāka gājienu no Okupācijas muzeja uz Brīvības pieminekli. Taču policija paziņoja, ka pasākums nevar notikt, jo nav ieradies tā organizētājs Uldis Freimanis.

Policija aizšķērsoja gājiena dalībniekiem ceļu Kungu un Kaļķu ielas krustojumā.

Policija aizturēja divus gājiena dalībniekus, no kuriem viens ir pērkoņkrustietis Igors Šiškins.

Nedaudz vēlāk piemiņas pasākuma dalībnieki katrs atsevišķi, neorganizēti tomēr devās uz Brīvības pieminekli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu