Uzzini kāds suns ir piemērots tev

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Noskatījāmies filmu 101 dalmācietis, un visa Latvija pilna ar baltiem skaistuļiem ar melnām pumpām... Uz ekrāna blēžus ķēra komisārs Reksis vai Muhtars, un padod mums īstu vilku! Bet cilvēkam, kam tīņu vecums jau sen aiz muguras, jābūt mazliet prātīgākam un pirms dzīves drauga izvēles turpmākajiem 8–18 gadiem mazliet jāpadomā arī par nākotni. Vai cilvēkam tuvu pensijas gadiem gribēsies auļot ar vācu aitu suni kilometru kilometrus pa lauku vai piecsimt reižu pieliekties, lai pamestu Džeka Rasela terjeram kāroto kociņu? Nezināt?
Nu tad pavaicāsim to Latvijas kinoloģiskās federācijas prezidentei Vijai Klučniecei!

Vai dažāda vecuma cilvēkiem ir piemēroti dažādu šķirņu suņi?
Precīzāk gan būtu teikt – dažāda temperamenta un rakstura cilvēkiem ir piemēroti dažādi suņi. Protams, ja suns ir liels un enerģisks, tad gados vecāki cilvēki diez vai varēs šo suni novaldīt. Suns tomēr ir suns un, ja viņš kaut ko ierauga vai saož, tad var strauji paraut saimnieku uz vienu pusi, un veciem cilvēkiem var būt kritiens un lauzti kauli. Bet citādi nav nekādas atšķirības. Piemēram, labradori, kas ir diezgan spēcīgi suņi, ja tos iepriekš speciāli apmāca, strādā ar akliem cilvēkiem, ir pavadoņi invalīdiem.

Kuras varētu būt vispiemērotākās šķirnes vecākiem cilvēkiem?
Ja cilvēks ir vecāks, tad viņam vajadzētu tā saucamo suni kompanjonu jeb dekoratīvo sunīti. Pirmkārt, šie sunīši ilgāk dzīvo, un tas labi ietekmē vecus cilvēkus. Ja sunītis ātri aiziet citos medību laukos, tas saimniekam vienmēr ir saistīts ar lielām sirdssāpēm un var pat radīt depresiju. Otrkārt, mazs suns ir viegli vadāms, viņš savu fizisko dotumu dēļ ir pimērotāks. Treškārt, ar viņu var darboties, viņš labi pakļaujas apmācībai, to var iemācīt sēdēt, dot ķepu, saimniekam ir ar ko runāties un darboties. Mazi sunīši ļoti pieķeras saviem saimniekiem, jo viņi taču ir tādi mazi un diezgan nevarīgi. Ar mazu sunīti ir vieglāk pārvietoties. Tagad pensionāri sabiedriskajā transportā brauc bez maksas un viegli var ielikt somā šo mazo sunīti, lai aizbrauktu, piemēram, uz Mežaparku.

Tādi suņi kā bīgls, Džeka Rasela terjers, taksis arī ir ļoti mazi, bet tomēr enerģiski.
Šie ir medību suņi un vecākiem cilvēkiem noteikti nav piemēroti. Viņiem ir nepieciešamas lielas fiziskās aktivitātes, tas nozīmē, ka suns prasa laiku, lai ar viņu skrietu un darbotos. Šīs šķirnes ir radītas, lai dotos medībās, nevis, lai gulētu uz dīvāna. Protams, arī medību suni var pieradināt gulēt uz dīvāna, un jauki, ja vecāks cilvēks vairāk uzturas mājās kopā ar savu suni. Pretējā gadījumā, piemēram, bīgls, kamēr cilvēka nav mājās vai suns nav izvests ārā izskrieties, var izārdīt visu māju. Viņš noteikti sagrauzīs visu, kas graužams, un noplēsīs visu, kas plēšams, un ne jau tāpēc, ka ir neaudzināts, bet viņam vienkārši nav kur likt enerģiju. Visgudrākajam sunim ir trīsgadīga bērna intelekts, un jūs zināt, kā ir ar bērniem – viņš dauzās un skrien, kamēr krīt. Sunim ir apmēram tāpat, tāpēc jau šie mazie suņi ir domāti medībām, un tie ir tik izturīgi. Bet šajā gadījumā viņam meža vietā ir dzīvoklis, apčubināšana, uz dīvāna guldināšana un pastaiga lēnā solītī...

Vai suņa stūrgalvība ir iedzimta raksturā vai tomēr tā ir audzināšanas vaina?
Tā nav audzināšanas vaina. Katram sunim, tāpat kā cilvēkam, ir iedzimtība, piemēram, terjeri ir stūrgalvīgāki par pārējām šķirnēm, jo viņiem ir tāds nervu tips. Tāpēc foksterjerus labprāt izmanto medībās, jo viņi neatkāpjas, viņi ir ļoti neatlaidīgi, vārdu sakot – cīnītāji līdz galam. Savukārt ir suņi, kas ļoti labdabīgi pakļaujas apmācībai – vācu aitu suns, Austrālijas aitu suņi, kolliji, bobteili. Tas šiem suņiem ir asinīs. Ja ar viņiem nodarbojas, viņi labprāt pakļaujas, tikai cilvēkam jābūt specifiskām zināšanām, kā piespiest suni paklausīt.

Vai vecāki cilvēki paši var izmācīt suņus, vai tomēr jūs ieteiktu izvēlēties suņu skolu?
Tas ir atkarīgs no cilvēka. Ja viņš zina, kā apieties ar suņiem, nav obligāti jāiet uz skolu. Bet, ja cilvēkam nav šādas pieredzes, tad tomēr vajadzētu vismaz uz kādām nodarbībām aiziet, lai redzētu, kā sunim efektīvāk kaut ko iemācīt. Speciālists no malas labi redz, kur ir kļūdas, ko cilvēks attiecībā pret savu suni dara nepareizi. Suņu skola domāta cilvēkam, nevis sunim, lai viņš iemācītos, kā pareizi audzināt suni. Cilvēki dažkārt domā: ja atdos suni apmācībā, tad viņš pēc tam būs paklausīgs, bet tā vis nav, jo suns klausa tikai to, kurš viņu ir mācījis.

Kuri suņi mīl bērnus?
Nav tādas izteiktas šķirnes, kas mīl bērnus. Labi kompanjoni ir vairākas aitu suņu šķirnes, vācu aitu suns, labradors, zeltainais retrīvers. Bet noteikti ir jāņem vērā: lai cik nosvērts, mierīgs un draudzīgs būtu suns, bērni nedrīkst sunim darīt pāri. Šeit bieži grēko vecāki. Suns nav rotaļlieta, tā ir tāda pati dzīva būtne kā mēs, nedrīkst suni raustīt aiz ausīm, kārties viņam kaklā, raut aiz astes. Ir suņi, kas pacieš vairāk, bet ir suņi, kas nepacieš – tāpat kā ir dažādi cilvēki.

Jūsu dēli esot uzauguši kopā ar čau–čau šķirnes suņiem. Ir zināms, ka šie suņi ne īpaši mīl bērnus. Kā veicās ar sadzīvošanu?
Nekādu problēmu nebija, jo mani dēli tika mācīti respektēt suņus, ievērot šīs škirnes  īpatnības, tā kā pati esmu speciāliste, es apzinājos , ar ko man jārēķinās, ja dzīvoklī ir gan suns, kas bērnus tikai piecieš, gan bērni, kuriem gribas ar suni rotaļāties. Patiesībā čau–čau suņi ir ļoti mierīgi, un viņi nemīl bērnus tāpēc, ka viņiem nepatīk jezga, viņi nemīl troksni un ja viņus traucē. Tas ir jāņem vērā, un problēmu nebūs.

Labradors retrīvers arī ir ļoti draudzīgs kompanjons, taču ļoti enerģisks. Vai tāds suns būtu piemērots vecākam cilvēkam?
Nē, jo arī šis ir medību suns. Man ir vienreiz dzīvē nācies uz vienu dienu pieskatīt labradora retrīvera kucēnu, un viņš man sajauca visu māju. Viņš ir tik enerģisks, aktīvs un kustīgs. Tāds pats viņš ir arī ārā – cilvēkus un visu dzīvo mīlošs, un tajā brīdī, kad labradors metīsies kādu bučot, cilvēks pavadas galā nebūs spējīgs viņu noturēt.

Ko Jūs domājat par takšiem? Mazi, jauki radījumi, var uz rokām nēsāt...
Takši arī ir medību suņi, kuri var kļūt ļoti nejauki pēc dabas, ja viņu laikus nenoliek pie vietas. Ar savām burvīgajām grimasēm un mazo augumiņu taksis tā spēj uzkundzēties saimniekiem, ka noliek visus ierindā, liekot lietā pat zobus, tāpēc ar šiem suņiem jābūt ļoti uzmanīgiem.

Tātad kuras ir tās šķirnes, kurām nevajag ilgas pastaigas vairākas reizes dienā?
Sāksim ar to, ka dzīvnieku aizsardzības likums nosaka: sunim, neatkarīgi no lieluma, ir jāstaigā pa āru vismaz pusstundu ne mazāk kā divas reizes dienā. Darba un medību šķirnēm jāstaigā daudz vairāk – līdz četrām stundām dienā. Ja cilvēks tam nav gatavs, tad nedrīkst ņemt tādu suni. Jā, mazajiem sunīšiem, dekoratīvajām šķirnēm, pastaigas vajadzīgas mazāk, bet arī šādam sunītim vajag izkustēties. Viņu nedrīkst visu dienu nēsāt uz rokām, jo tas ir suns un viņam tāpat ir visas suniskās vajadzības.

Kāda šobrīd ir suņu mode Latvijā?
Tādas izteiktas modes nav. Joprojām populāri ir Jorkšīras terjeri. Šobrīd ir tendence iegādāties mazos sunīšus. Tomēr ir arī pieprasījums pēc suņiem, kas var nosargāt māju, gan ar savu izskatu, gan balsi atbaidīt potenciālos kriminālos elementus. Kā vienmēr, klasika ir vācu aitu suns, pieprasīti ir arī Bernes ganu suņi. Labradorus retrīverus pašlaik ņem mazāk. Ļoti daudzi vēlas Džeka Rasela terjerus, domādami, ka viņiem būs tāds pats sunītis kā filmā „Maska”, lai gan man liekas, ka šis suns ne ar izskatu, ne ar kādām citām vērtībām īpaši neizceļas, gluži otrādi – terjers ir terjers – spītīgs, grūti audzināms, un ar viņu ir jāmāk tikt galā.

Ko ieteikt

Ši–tcu:
Temperaments – modrs un sparīgs suns. Dzīvespriecīgs un izturīgs. Suns izturas karaliski cienīgi, ir drosmīgs un dažreiz pat nedaudz iedomīgs. Šķirne labi sapratīsies ar pieklājīgiem un uzmanīgiem bērniem. Apmācībai būs nepieciešams laiks un liela pacietība. Ši–tcu patīk riet, taču mājās tas ir samērā kluss.
Turēšanas apstākļi – ši– tcu ir piemērots dzīvei dzīvoklī, tas ir samērā aktīvs iekštelpās, tāpēc lieliski iztiks bez piemājas dārza, kur izskrieties. ja atļaus, tas ilgi gulšņās savās iemīļotajās atpūtas vietās.
Dzīves ilgums – 15 gadi un ilgāk.

Grifons:
Temperaments –inteliģents, dzīvespriecīgs suns ar terjeriem raksturīgu dedzību un interesantu raksturu, tas var kļūt par lielisku ģimenes kompanjonu. Neparasti jūtīgs un diezgan kaprīzs – šai šķirnei patīk ka to lutina. Samērā trokšņaini suņi, kuriem patīk riet.
Turēšanas apstākļi – grifons ir lieliski piemērots dzīvei dzīvoklī, un labi iztiks arī bez mājas ar dārzu.
Dzīves ilgums – 12–15 gadi.

Maltas zīda suns
Temperaments – dzīvīgs, rotaļīgs, maigs, uzticīgs un pakļāvīgs suņuks. Inteliģents, tam viegli var iemācīt dažādus trikus. Labi sadzīvo ar citiem dzīvniekiem.
Turēšanas apstākļi – piemēroti dzīvei dzīvoklī, labi iztiks bez mājas ar dārzu.
Dzīves ilgums – 15–18 gadi.

Čau–čau
Temperaments – čau–čau ir pieticīgs un mierīgs, ļoti atturīgs. Tas nav suns, ar ko bērniem uzsākt rotaļas. Čau–čau īsti pieķeras vienīgi savam saimniekam, toties līdz pēdējam elpas vilcienam. Nepadodas nekādām dresūrām, bet tā kā šis suns ir savrupnieks un galējs individuālists, kautiņos ar citiem suņiem neielaižas, tad arī nedresēts nav sociāli bīstams.
Turēšanas apstākļi – vairāk piemērots plašākām telpām.
Dzīves ilgums – 10–14 gadi.

Angļu buldogs
Temperaments – šarmanti pārspīlētā āriene komplektā ar maigu un mīlošu dvēseli, atklātība pret ģimenes locekļiem un tuviem draugiem – tāds ir īsta buldoga tēls. Angļu buldogam ir ietiepīga, ļoti apķērīga, vīrišķīga un drosmīga suņa reputācija. Viņš ir vienkāršs un panaivs, ļoti mīl bērnus, tomēr var kļūt arī par bezbailīgu aizstāvi.
Turēšanas apstākļi – labi piemērots dzīvei dzīvoklī.
Dzīves ilgums – 5–7 gadi.

Japāņu hins
Temperaments – šarmants, mundrs un dzīvespriecīgs suns. Tas ir paklausīgs, mīlošs un inteliģents, ārkārtīgi padevīgs saimniekam. Suņa smalko manieru un maigās izturēšanās dēļ labāk to neiegādāties ģimenēm ar maziem bērniem. Suns ir jūtīgs, kustīgs, cēls un tīrīgs.
Turēšanas apstākļi – piemērots dzīvei dzīvoklī.
Dzīves ilgums – aptuveni 10 gadi.
Treniņi – hiniem nav vajadzīga regulāra fiziska slodze ārpus telpām, taču viņiem ļoti patiks iet pastaigās un rotaļāties parkā vai dārzā.
(Šķirņu raksturošanai izmantoti dinozoo.lv, bulldog-club.lv materiāli; attēli no dogs.lv , dogs.y2u.co.uk, peks-hins.lv un Vijas Klučnieces personiskā arhīva)


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu