Asās adatas varētu aizstāt vakcīnas plāksteris

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Nākotnē cilvēkiem vairs nevajadzētu bīties no sāpīgajām un nepatīkamajām vakcīnām, jo adatas aizstās vakcīnu plāksteri, vēsta raidsabiedrība BBC.

Tas gan nenozīmē, ka adatu nebūs vispār – arī plāksterī būs adatas, bet tās būs mikroskopiskas, līdz ar to pacients nejutīs diskomfortu, kāds ir, ja vakcīnu zem ādas ievada ar parastu šļirci.

Zinātnieku izstrādātajā vakcinācijas plāksterī ir 100 mikroadatas, kuras ir tikai 0,65 milimetrus garas. Cilvēki šādus plāksterus varēs iegādāties vai nu aptiekā,  vai arī saņemt pa pastu un vakcinēt sevi mājas apstākļos.

Turklāt eksperimenti ar pelēm parādījuši, ka vakcīnas ievadīšana ar šādiem plāksteriem nodrošinātu vēl lielāku efektu. Eksperimenta laikā vienai peļu grupai tika ievadīta pretgripas vakcīna ar parastajām šļircēm, otrai – ar plāksteru palīdzību. Pēc trim mēnešiem zinātnieki atklāja, ka ar plāksteriem ievadītā vakcīna bijusi daudz efektīvāka par parasto vakcinācijas metodi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu