NBS komandieri satrauc armijnieku aiziešana labākas dzīves meklējumos

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Nesen amatā iecelto Nacionālo bruņoto spēku komandieri Raimondu Graubi pašlaik visvairāk satraucot kvalificētu karavīru aiziešana no armijas labākas dzīves meklējumos.

Graube pirmdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu, kuru informējis par savām prioritātēm, žurnālistiem pastāstīja, ka pirmā viņa izvirzītā prioritāte saistās ar valsts pašaizsardzību un Latvijas dalību starptautiskajās operācijās.

Attiecībā uz starptautiskajām operācijām Graube personīgi kontrolējot gan sagatavošanās, gan nodrošinājuma procesus, proti, lai tiem karavīriem, kuri atrodas karadarbības zonā, būtu viss nepieciešamais, lai viņi veiksmīgi pildītu uzdevumu un viņiem būtu iespēja atgriezties sveikiem un veseliem.

Otra prioritāte, kas varbūt pat esot vissarežģītākā, ir saistīta ar karavīru motivāciju un sociālajām garantijām. Pašreiz ir krīze pilsoņu attiecībās ar valsti, un bruņotie spēki nav izņēmums. Iespēja, kā samazināt to bez finanšu līdzekļiem, ir skaidrības ieviešana par karavīra nākotni, jo neziņa cilvēkus ļoti nomokot un radot problēmas.

Trešā prioritāte Graubem esot apgādes nodrošināšana - komandieris runājot ar karavīriem, lai uzzinātu, kā trūkst un kas jānodrošina. Īpaša uzmanība tikšot pievērsta drošības īstenošanai attiecībā uz munīcijas uzglabāšanu.

Uz jautājumu par armijas budžetu Graube atbildēja, ka kopumā valstī pagaidām budžeta veidošanas process nav aktualizēts, taču armijas pozīcija ir skaidra - ja samazinās budžets bruņotajiem spēkiem, samazinās karavīru spēja būt profesionāliem. Ja trūkstošo munīciju vēl var nopirkt, tad Graubi vairāk satraucot profesionālu karavīru došanās labākas peļņas meklējumos.

«Mani personīgi patlaban visvairāk satrauc personāls - īpaši vidējais virsnieku sastāvs, kuri jau 10 līdz 15 gadu ir dienējuši, un pašlaik liels šo virsnieku skaits ir aizgājuši no bruņotajiem spēkiem,» viņš sacīja.

Aizejot augsta līmeņa virsniekiem, zaudējums esot milzīgs, jo tas pat īsti neesot atjaunojams un šīs problēmas sekas varēšot saskatīt tikai pēc pāris gadiem.

Ar kādiem vārdiem motivēt profesionāļus palikt armijā, tas ir sarežģīts jautājums. Graube sprieda, ka karavīri būs jāmotivē palikt armijā ar to, ka viņu nākotne ir prognozējama, ja karavīri paliek armijas sistēmā, ir rotācijas iespējas nonākt ārvalstīs NATO spēku struktūrās, ir garantēta bezmaksas izglītība.

Graubem esot pienākums prasīt, lai sociālās garantijas atjauno tādā apmērā kā pirms krīzes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu