Beidzot paskaidro, kāpēc pagarināta «Google» licence Ķīnā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Ķīnas valdība oficiāli paziņojusi, ka «Google» šajā valstī palikusi pateicoties tam, ka piekritusi pakļauties vietējai likumdošanai, vēsta aģentūra «Associated Press».

Pēc Ķīnas Rūpniecības un informācijas tehnoloģiju ministrijas pārstāvju sacītā, «Google» licence interneta pakalpojumu sniegšanā tikusi pagarināta pēc tam, kad kompānija piekritusi atjaunot cenzūras filtrāciju un pārtraukt automātisko pārsūtīšanu uz tās portālu Honkongā. Šis ir pirmais oficiālais Ķīnas komentārs, kurš izskaidro, kāpēc licence tikusi pagarināta.

Lai interneta vietne darbotos izmantojot nacionālo domēnu (šajā gadījumā google.cn) ir nepieciešama īpaša licence. «Google» tās darbības laiks beidzās šī gada 30. jūnijā. Iepriekš, eksperti izteica šaubas par to, ka Pekina licenci pagarinās, un visdrīzāk ierobežos amerikāņu kompānijas, kura atrodas konflikta stāvoklī ar Ķīnas valdību kopš 2009. gada decembra, darbību. Taču šīs šaubas neapstiprinājās un aizpagājušonedēļ licence tika pagarināta.

«Google» apsolījusi «ievērot Ķīnas likumdošanu» un neatainot materiālus, kuri apdraud nacionālo drošību un sociālo stabilitāti valstī, paziņojis Ķīnas rūpniecības un informācijas tehnoloģijas ministrijas Sakaru industrijas attīstības departamenta vadītājs Žangs Fens. Pie šādiem materiāliem pieskaitāmi pretvalstiski materiāli un pornogrāfija.

Atgādināsim, ka par konflikta starp «Google» un Ķīnu iemeslu kļuva pagājušā gada decembrī notikušie hakeru uzbrukumi korporācijas pasta servisam "Gmail". Kā apgalvoja kompānija, šie uzbrukumi tika veikti no Ķīnas. Pēc tam, starp «Google»  un Ķīnas ierēdņiem uzsākās ilgstoša apmaiņa ar, tostarp arī draudīga rakstura, paziņojumiem.

«Google»  paziņoja, ka pārtrauks savu darbību Ķīna, ja šī valsts turpinās pakļaut cenzūrai meklēšanas rezultātus. Ķīnas varas iestādes atbildēja, ka kompānijai, kura neievēro valsts likumus te darīt nav ko. Kopš 2010. gada 22. marta, «Google»  slēdza savu interneta vietni Ķīnā, ieslēdzot automātisko pāradresāciju uz kompānijas Honkongas portālu, kurā informācijas filtrēšanas nebija.

Ķīna ir vairāk nekā400 miljoni interneta lietotāju, kas ir vairāk nekā jebkurā citā pasaules valstī. Taču 2010. gadā «Google»  spēs šeit nopelnīt tikai 250 - 600 miljonus ASV dolārus, gaidītās peļņas 28 miljards ASV dolāru vietā. «Google»  būtiskākais pašreiz ir palikt perspektīvajā ekonomikā, uzskata eksperti. Kompānija to saprot un tāpēc savu Ķīnas ofisu neslēdza, kaut arī aprīlī to gatavojās darīt. To starp «Google»  apjoms Ķīnas interneta meklēšanas tirgū turpina samazināties. 2009. gada beigas tas bija 32,8%, 2010. gada pirmajā kvartālā - 29,5%, bet otrajā kvartālā - 27,3% liels. Tirgus līderis ir vietējais Baidu, kurš aizņem aptuveni 60%.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu