Miris «melnās kastes» izgudrotājs. Kā ideja par to radās?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Austrālijā 19. jūlijā 85 gadu vecumā miris Deivids Vorens, kurš ir slavens ar tā sauktās «melnās kastes» izgudrošanu, vēsta «Newsru.com».

Ideja par «melnās kastes» jeb pašieraksta sistēmas izgatavošanu Vorenam radusies pēc piedalīšanās pasaulē pirmās reaktīvās pasažieru lidmašīnas «Komēta -1» katastrofas izmeklēšanā. Lidmašīna spēcīgas vētras dēļ avarēja 1953. gadā. Katastrofā bojā gāja visi 43 uz klāja esošie cilvēki.

Pēc šīs katastrofas Vorens izdomāja, ka lidmašīnā nepieciešams ierīkot pašieraksta sistēmu, kas fiksētu pilotu sarunas un avāriju gadījumā tas atvieglotu katastrofas iemeslu noskaidrošanu.

Savu pirmo «melno kasti» austrālietis uzkonstruēja 1956. gadā, taču vajadzēja paiet vēl vairākiem gadiem, lai šo ierīci aviācijā sāktu plaši izmantot.

Izgudrotājs piedzima 1925. gadā tālā Austrālijas ziemeļaustrumu nostūrī. 1934. gadā lidmašīnas avārijā bojā gāja viņa tēvs, un, iespējams, šī traģēdija kļuva par motivāciju «melnās kastes» izgatavošanai.

Vorena izgudrojums, iespējams, gūs vēl plašāku pielietojumu, jo Eiropas Komisija ierosinājusi «melnās kastes» ierīkot arī autobusos un taksometros. Ar to palīdzību Eiropā cer turpmāko desmit gadu laikā samazināt avāriju skaitu uz ceļiem vismaz divkārt.


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu