Mika būs klāt - Rīgā - jau pavisam drīz

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

2. augustā «Arēnas Rīga» amfiteātrī uzstāsies britu popmūzikas zvaigzne MIKA, dauzonīgs un spilgts «autsaideris», kam nepiemīt mākslīgi radīts popmūziķa tēls. MIKA pats ir savu dziesmu autors, un veiksmīgi iemieso senu un popmūzikā teju aizmirstu konceptu – individualitāti.

MIKA dziesmas daudzi noteikti zina labāk nekā viņa vārdu, un tomēr – šo kolorīto mākslinieku, viņa mūziku un dziedāšanas manieri jūs nesajauksiet ne ar vienu citu! Viņā ir kaut kas no Sent-Ekziperī Mazā prinča, Fredija Merkūrija un Deivida Bovija, un tomēr MIKA nevienu neimitē, saglabājot savu Es.

MIKA pirmais singls «Grace Kelly» pārdots vairāk nekā 3 miljonos eksemplāru, savukārt debijas albums «Life In Cartoon Motion» – 5 miljonos kopiju. Šogad klajā nāca MIKA otrais albums «The Boy Who Knew Too Much». Singli «We Are Golden», «Rain» un «Kick Ass» jau iekarojuši lielu popularitāti arī Latvijas radiostacijās. MIKA mūzika ir vienlaikus dzīvespriecīga un dramatiska, lipīgas popmūzikas melodijas veiksmīgi savijas ar teatrāliem operas elementiem. Īpašu uzmanību mūziķis pievērš dziesmu tekstiem – viņam patīk izaicināt klausītājus atšifrēt to nozīmi, palauzīt galvu. «Es izbaudu, ja varu lepoties ar padarīto; tas sniedz daudz lielāku gandarījumu nekā nauda vai jebkas cits.»

MIKA uzaudzis bohēmiskā daudzbērnu ģimenē – viņa tēvs ir amerikāņu uzņēmējs, bet libāniešu izcelsmes māte, tērpu dizainere, ir MIKA skatuves tēla autore. Māsa Jasmīna, māksliniece, radījusi MIKA albumu krāšņo dizainu un psihadēlisko skatuves šovu scenogrāfiju. Aktuālās koncerttūres skatuves dizaina radīšanā piedalījusies arī dizainere Es Devlin, kas strādājusi ar Kanye West, Lady Gaga, «Muse» un vērienīgiem pasaules klases operas projektiem. Mūziķa skatuves tēla spilgta detaļa ir augstās modes dizainera, popzvaigžņu dievinātā apavu guru Christian Louboutin īpaši MIKA radītie apavi. Pēc Maikla Džeksona nāves Christian Louboutin tieši MIKA uzdāvināja apavu pāri, kas tika izgatavots popmūzikas karaļa atvadu tūrei «This Is It». Aiz cieņas pret Džeksonu MIKA zeltīto, mīksto kurpīšu pāri, kas bija paredzēts īpaši Džeksona slavenajiem moonwalking deju soļiem, nenēsā.

MIKA ceļš uz slavu nav bijis perfekti izstrādāts mārketinga plāns kā lielākajai daļai mūsdienu popzvaigžņu. Jau bērnībā viņš bija savādnieks, «autsaideris» ar raksturu. Zēnam patika nopūderēties baltam ar talku, lai izskatītos kā viņa dievinātais pasaulslavenais franču mīms Marsels Marso. Astoņu gadu vecumā bērnības bezrūpību izjauca karš dzimtajā Libānā – ģimenes galva bija devies biznesa braucienā uz Kuveitu un neatgriezās; valsti ieņēma Sadams Huseins, un MIKA tēvs vairākus mēnešus pavadīja ķīlnieka statusā. Arī finansiāli ģimene bija zaudējusi visu. MIKA noslēdzās sevī. No kara plosītās Libānas ģimene pārcēlās uz Londonu, kur MIKA cieta no smagas disleksijas, nespēdams ne lasīt, ne rakstīt. Kensingtonas Franču licejā viņu izsmēja par ekscentrisko apģērbu (tauriņš un pieskaņotas īsbikses) un apaļumiem – mūziķis vienmēr nav bijis tik šmaugs kā šobrīd.

Mācības Karaliskajā Mūzikas akadēmijā un popmūziķa karjera bija vienīgais glābiņš MIKA skatījumā. Viņš uzstājīgi piedāvāja sevi mūzikas ierakstu kompānijām, taču operai skolotā balss, kam piemīt trīs oktāvu diapazons, sākotnēji saskārās ar izsmieklu un atraidījumu. Par laimi, Island Records Lielbritānijā un Casablanca Records ASV saskatīja MIKA potenciālu, un jauna zvaigzne bija dzimusi.

Biļetes uz MIKA koncertu nopērkamas «Biļešu Serviss» kasēs un «bilesuserviss.lv». Cena stāvvietās – no Ls19,00, sēdvietās – no Ls24,00. Ieeja no plkst.19.00.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu