Galaktikā esot daudz Zemei līdzīgu planētu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Zinātnieks Dimitars Saselovs (Dimitar Sasselov), kurš vada jaunā orbitālā teleskopa «Keplers» misiju, paziņojis, ka teleskops Galaktikā atklājis lielu daudzumu planētu, kuras ir līdzīgas Zemei.

Vienlaikus bija paredzēts, ka šī informācija tiks publiskota tikai 2011. gada februārī, vēsta interneta portāls «Discovery News». Pētnieks ar informāciju par «Keplera» darbības rezultātiem padalījās savas uzstāšanās konferences TEDglobal, kura notika Oksfordā, laikā.
 
Uz viena no slaidiem bija redzams ar «Kepleru» atklāto planētu sadalījuma pēc masas grafiks. No 265 informatīvajā attēlā pieminētajām planētām, 140 bija apzīmētas kā „līdzīgas Zemei”. Tas nozīmē, ka šo planētu rādiuss pārsniedz Zemes rādiusu ne vairāk kā divas reizes. Kopumā ar «Keplera» palīdzību jau ir atrastas vairāk nekā 700 ārpus Saules sistēmas esošas planētas jeb tā dēvētās eksoplanētas.

Līdz brīdim, kamēr astronomi apstrādāja ar «Kepleru» iegūtos dati, speciālistu vairākums uzskatīja, ka Piena Ceļā pārsvarā pastāv lielās planētas, kuru izmēri ir salīdzināms ar Jupītera izmēriem. Daļēji šāds viedoklis bija skaidrojams ar to, ka esošas eksoplanētu atklāšanas metodes ļāva atrast tikai lielus ķermeņus. «Keplera» jūtīgums ir ievērojami augstāks (zinātnieki secinājuši, ka ar teleskopu var meklēt pat eksoplanētu pavadoņus), tādēļ jaunākie dati ļauj mainīt priekšstatus par zvaigžņu sistēmu sastāvu.

Pagaidām gan Saselova pieminētās «Zemei līdzīgās» planētas ir tikai šī nosaukuma kandidātes – to esamība vēl ir jāapstiprina ar tālākiem novērojumiem. Zinātnieks arī neizslēdz iespēju, ka aptuveni puse no tām var izrādīties nevis planētas, bet gan artefakti, kas saistīti ar traucējumiem novērojumu gaitā. Bez tam daļa no «Zemei līdzīgajām» planētām, visticamāk, riņķo ļoti tuvu pie savām zvaigznēm un tāpēc nevar tikt uzskatītas par potenciāli apdzīvojamām (tieši iespēja, ka uz planētām, kuras ir līdzīgas Zemei, varētu eksistēt dzīvība, saista astronomus). Saselovs atzīmējis, ka kopumā zinātnieki, kuri vada «Keplera» misiju, cer atklāt aptuveni 60 «citas Zemes», precizē portāls «SCIENCENOW».

Līdz šim ASV NASA, kuras virsvadībā tika radīts «Keplers», nekādi nav komentējusi Saselova paziņojumu. Parasti informācija par datiem, kas iegūti NASA misiju gaitā, kāda laiku netiek publiskota. Tas tiek darīts tādēļ, lai zinātnieki, kuri ir tieši saistīti ar šīs informācijas ieguvi, varētu pirmie publicēt rakstus par jauniem atklājumiem. Pēc tam NASA izvieto visus iegūtos datus internetā atklātai piekļuvei.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu