«Nordea»: mājokļu kredītu refinansēšanas tirgus atdzīvojas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

Latvijas Komercbanku asociācijas dati (LKA) liecina, ka 2010. gada pirmajā pusgadā Latvijas banku izsniegto mājokļu kredītu apjoms ir 4,75 miljardi lati un tas kopš šī gada sākuma pazeminājies par 1,6%. «Nordea bankas»  Latvijas filiāles tīrais mājokļu kredītportfelis pretēji lejupslīdošajam tirgum 2010. gada pirmajā pusgadā ir noturējies stabilās pozīcijās ar 782,6 miljoniem latu. Šobrīd ar 16,5% tirgus daļu Nordea ir otrais lielākais mājokļu kreditētājs Latvijā, portālu «Apollo» informēja «Nordea Latvija» sabiedrisko attiecību vadītāja Dagnija Stuķēna.

«Nordea bankas»  kredītu analīzes daļas vadītājs Rasmuss Pētersons: «Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) dati liecina, ka šī gada 2. ceturksnī ir turpinājis samazināties banku kopējais mājokļu finansēšanai izsniegto kredītu apjoms. Salīdzinājumā ar šī gada sākumu tas ir sarucis par 1,6% jeb 76,6 miljoniem latu. Kopējā banku kredītportfeļa kritums ir izskaidrojums ar to, ka kopumā joprojām ir samērā neliels pieprasījums pēc jauniem mājokļa kredītiem. Esošie banku kredītportfeļi samazinās arī dēļ pakāpeniskas kredītu atmaksas, kā arī tādēļ, ka pamazām tiek realizēti slikto kredītu nodrošinājumi, attiecīgi samazinot kredīta apjomu.»

2010. gada pirmajā pusgadā «Nordea» kredītportfelis pretēji tirgum ir samazinājies tikai nebūtiski - tikai par 224 tūkstošiem latu. Tas ir mazākais samazinājums banku nozarē starp vadošajiem mājokļu tirgus spēlētājiem. 2010. gada pirmajā pusgadā ar 782,6 miljonu latu lielu kredītportfeli Nordea ir ieņēmusi 16,5% tirgus daļu. Šogad «Nordea» ir izsniegusi jaunus mājokļu kredītus gandrīz 500 klientiem par kopējo summu 30 miljoni latu.

Šādu rezultātu nodrošina ne tikai jaunu darījumu finansēšana, bet arī esošu mājokļu kredītu refinansēšana no citām bankām. Pēdējo mēnešu laikā «Nordea banka» mēnesī vidēji izsniedz mājokļu kredītus vairāk kā 100 klientiem, no kuriem teju 20% ir refinansētie darījumi no citām bankām.

«Nordea» novērojumi liecina, ka aktivitāte mājokļu kreditēšanas tirgū, lai arī zema, tomēr pakāpeniski palielinās. «Nordea» speciālisti prognozē, ka gada otrajā pusē Latvijas banku sektora mājokļu kredītportfelis turpinās samazināties un visticamāk šī tendence turpināsies arī 2011. gadā. Pozitīvu kredītportfeļa pieaugumu mēs varam sagaidīt tikai līdz ar vispārēju tautsaimniecības atveseļošanos un iedzīvotāju ienākumu līmeņa nostabilizēšanos vai palielināšanos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu