Odu uzbrukumus nomaina dunduri

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Karstais un sutīgais laiks ietekmē ne tikai cilvēku ikdienu, bet arī kukaiņu aktivitāti. Pēc odu uzbrukumiem pavasarī un vasaras sākumā, kad pretodu līdzekļi bija viena no pirktākajām precēm aptiekās un veikalos, jūlijā aktivizējušies dunduri un citi knišļi, turklāt to kodumi ir daudz sāpīgāki, tādējādi arī nepatīkamāki.

«Ģimenes aptieku» speciāliste Gaļina Spriņģe stāsta, ka odi joprojām ir aktīvi, turklāt pēdējo nedēļu laikā aptiekās vērsušies cilvēki ar sūdzībām par odu kodumiem, kuru sekas ir nepatīkamākas nekā parasti - tie ir sāpīgāki un saglabājas ilgāk. Diskomfortu sagādā arī nieze, kuru īpaši svarīgi mazināt bērniem. Iedzīvotāji aptiekās jautājuši arī par aizsardzību pret citiem insektiem - zāģlapsenēm, kuras pašreiz īpaši aktivizējušās un sāpīgi dzeļ.

Karstumam pieņemoties spēkā, ļoti aktīvi kļuvuši dunduri. Tiem patīk uzturēties mitrās vietās - tāpat kā cilvēkiem, kuri vēlas veldzēties ūdens tilpnēs. Dunduru kodumi ir īpaši nepatīkami, jo šie kukaiņi sūc asinis un dūriena jeb dzēliena vietā rada iekaisumus.

Lai tie netraucētu atpūtā un esot pie dabas, G.Spriņģe iesaka vilkt pēc iespējas blīvāku apģērbu un lietot repelentus jeb aizsarglīdzekļus pret kukaiņu kodumiem. Diemžēl pagaidām nav specializētu līdzekļu pret dunduru dzēlieniem, taču var lietot ierastos pretodu līdzekļus, kuri paredzēti arī aizsardzībai pret citiem knišļiem.

Aptiekās ir plašs aerosolu un krēmu klāsts, kas pasargās pret odiem, ērcēm un dunduriem. Izsmidzināmos līdzekļus vislabāk lietot uz apģērba, taču tāpat kā krēmveidīgos līdzekļus tos drīkst izmantot arī uz atklātām ķermeņa vietām, turklāt tos var lietot vienlaikus. Maziem bērniem vispiemērotākās būs emulsijas. Pirms līdzekļa lietošanas ieteicams tā iedarbību pārbaudīt, nelielu daudzumu uzsmērējot uz rokas. Ja neparādās alerģiskas reakcijas, piemēram, izsitumi, dedzināšana, nieze vai apsārtums, līdzekli var uzskatīt par drošu lietošanai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu