Rokassomiņas ir kaitīgas sievietes veselībai

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Domājams, ka ikviena sieviete apzinās, ka somiņas nēsāšana uz viena pleca nav pareiza un veselīga, taču mediķi norāda, ka šāda somiņas nēsāšana var būt pat bīstama veselībai. Ikdienā, nēsājot somu uz pleca, sieviete sevi pakļauj riskam iedzīvoties muguras sāpēs, norāda fizioterapeite Linda Kidika.

Sievietes parasti mēdz somiņu nēsāt uz labā pleca, kas ilgstošā laika periodā var veicināt muguras sāpes. Plecu somas nēsāšana noslogo un rada nevajadzīgu sasprindzinājumu mugurkaulam, plecu daļai un muskuļiem ap labo lāpstiņu. Uzliekot somu uz viena pleca, darbojas reflekss — plecs automātiski tiek sasprindzināts un uzrauts, lai noturētu somiņu. Saspringums rodas arī tad, ja uz pleca tiek uzlikta pilnīgi tukša soma, jo jebkurā gadījumā nepieciešams plecu nedaudz uzraut, lai noturētu somas lenci.

Visvairāk jāuztraucas tām sievietēm, kurām darba diena paiet pie datora, jo lūkošanās monitorā rada nopietnu kakla daļas saspringumu, savukārt darbošanās ar datorpeli izraisa papildus labās lāpstiņas un pleca saspringumu. Šo muskuļu noslogojuma rezultātā sākas roku tirpšana, muguras sāpes un arī galvassāpes. Turklāt, ja, izejot no biroja, sieviete jau tā saspringušos plecus noslogo ar somiņu uz pleca, tad palielinās risks iedzīvoties nopietnās muguras sāpes.

Pie nepareizas slodzes pirmie reaģē muskuļi, tie izjūt noslogojumu un sāk sāpēt. Plecu joslas muskuļi sasprindzinās, saīsinās un var saspiest nervus. Ja muskuļi netiek izkustināti un atbrīvoti, tad tālāk radītais saspringums sāk ietekmēt arī kaulus, kas savukārt izraisa nopietnākas problēmas, piemēram, mugurkaula deformāciju, ko būtībā vairs nav iespējams koriģēt.

Medicīnas sabiedrības ARS fizioterapeite Tatjana Rušmane iesaka: «Vispareizāk somiņu nest, iztaisnojot roku un satverot somas rokturus plaukstā, jo tad slodze tiek vienmērīgi sadalīta uz visiem rokas muskuļiem, neradot tik lielu saspringumu plecu daļā.» Vēl pieļaujams, ka somiņa tiek iekārta elkonī. «Plecu noslogojumu ietekmē arī somas svars — tai nevajadzētu būt smagākai par vienu kilogramu,» piebilst T.Rušmane.

Protams, mugurai visveselīgāk ir nēsāt mugursomu, tāpēc ne velti skolēniem tiek rekomendētas tikai mugursomas. Fizioterapeite atzīst: «Diemžēl meitenes vēlas pēc iespējas ātrāk kļūt sievišķīgas un jau pamatskolas vecuma skolnieces sāk nēsāt plecu somas. Jaunam organismam, kam kaulu uzbūve vēl nav nostiprinājusies, šāda somas nēsāšana veicina mugurkaula deformācijas jeb skoliozes rašanos. Ja ārpus skolas meitenes nenodarbojas ar fiziskām aktivitātēm, tad jau pusaudžu vecumā tiek konstatēta nopietna mugurkaula deformācija, kuru vairs nav iespējams pilnīgi iztaisnot.«

Pēc medicīnas sabiedrības ARS fizioterapeitu novērojumiem, pat līdz 90% pacienšu, vecumā līdz 20 gadiem, tiek konstatētas dažādas stājas izmaiņas.
 
Autore: Linda Kidika, medicīnas sabiedrības ARS fizioterapeite

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu