Sekvenēts pilnīgs 5300 gadus senā Alpu «ledus cilvēka» Otci genoms

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Vairāki Eiropas zinātnieki – Alberts Cinks (Albert Zink) no Bolcāno Eiropas akadēmijas (EURAC), Karstens Pušs (Carsten Pusch) no Tubingenas cilvēka ģenētikas institūta (Institut fur Humangenetik) un Andreass Kellers (Andreas Keller) no Vācijas biotehnoloģiskās kompānijas febit – sekvenējuši (definējuši DNS secīgumu) pilnīgu pirms nepilniem 20 gadiem Alpu ledājos atrastās 5300 gadu vecās mūmijas, kas ieguvusi Otci (Oetzi) vārdu, genomu.

Zinātnieki Otci DNS paraugu ieguva no mūmijas bļodas kaula. Pēc tam nukleotīdu secības atšifrēšanai tika izmantota amerikāņu kompānijas «Life Technologies» jaunā tehnoloģija SOLiD. Izmantojot agrākās metodes, šādai rekonstrukcijai būtu nepieciešamas pat vairākas desmitgades, – uzskata pētnieki.

«Mums nācās saskarties ar vecu DNS, kas pie tam vēl ir spēcīgi fragmentēta, – Cinks raksturojis problēmas EURAC preses relīzē. – Tikai izmantojot pašas mūsdienīgākās tehnoloģijas ar zemu kļūdu līmeni, mēs īsā laika posmā varējām pilnībā atšifrēt Otci DNS.»

2011. gadā, kad apritēs 20 gadi kopš Otci atrašanas, pētnieku grupa gatavojas publiskot informāciju par iegūtā genoma detalizētu analīzi un savus pirmos secinājumus, kas var attiekties uz virkni zinātnes nozaru – no vēstures līdz medicīnai. Otci ģenētiskajam kodam ir jāpalīdz zinātniekiem atbildēt uz jautājumiem par šī senā mednieka saikni ar mūsdienu eiropiešiem, ģenētiskajām izmaiņām mūsdienu cilvēkos, kas notikušas kopš Otci dzīves laika, par seno eiropiešu predisponētību uz tām vai citām ģenētiskajām slimībām, utt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu