Iedzīvotāji savu medicīnisko datu drošību vērtē kritiski

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Respondentu vērtējums par savu medicīnisko datu drošību ir kritisks - 47,1% respondentu nav pārliecināti, ka viņu dati ārstniecības iestādē nenoklīdīs un netiks pazaudēti, 40,8% respondentu nav pārliecināti, ka tiek nodrošināta pietiekama konfidencialitāte un ar dokumentiem var iepazīties tikai pats pacients un viņa ārsts. 8,3% respondentu atzīst, ka nemaz neuzticas savu medicīnisko datu drošībai.

Tas noskaidrots Pacientu Ombuda veiktā aptaujā par medicīniskajiem dokumentiem - to konfidencialitāti, drošību un pieejamību Latvijā, portālam «Apollo» pavēstīja Nodibinājumā «Pacientu Ombuds».

Vien 25,5% respondentu ir pārliecināti, ka viņu medicīniskie dati ir drošībā un tiek atbilstoši uzglabāti.

Lielāko daļu (51,6%) respondentu uztrauc, ka viņu medicīniskie dati varētu noklīst vai pazust, 15,5% respondentu atklāj, ka viņiem tā jau ir gadījies. 18,7% respondentu ir gadījies, ka analīzes vai citas pārbaudes ir jāveic atkārtoti tādēļ, ka nav pieejami vai ir noklīduši iepriekš veikto izmeklējumu rezultāti. 10,3% respondentu nepieļauj savu datu pazušanas iespējamību,

13,5% uzskata, ka viņu medicīniskie dati medicīnas iestādē tiek atbilstoši uzglabāti, tāpēc uztraukumam nav pamata, bet 9% respondentu neuztraucas par iespējamību, ka viņu dati varētu noklīst un pazust.

Visvairāk iedzīvotāji ir nobažījušies par savu dokumentu konfidencialitāti. Tomēr ne mazāk būtisks ir datu kvalitātes un pieejamības aspekts. Jo pacientu dati būs precīzāki un pieejamāki speciālistiem dažādās ārstniecības iestādēs vai pat dažādās valstīs, jo pacienta ārstēšana noritēs efektīvāk un drošāk tieši no medicīniskā aspekta. Līdz ar to atkārtoti jāuzsver ieguvumi, ko var dot medicīnisko datu elektronizācija un arī lielā interese par to vairāk uzzināt no iedzīvotāju puses, secināts pēc aptaujas datu apkopošanas.


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu