Ārvalstu klienti vēlas slēgt īres līgumus uz īsāku laika periodu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Īres tirgū būtiskas svārstības jūlijā nav novērotas, salīdzinot ar jūniju, īres dzīvokļu piedāvājums un pieprasījums saglabājies stabils. Vienīgās izmaiņas novērotas īstermiņa īres tirgū Jūrmalā, kur jūlijā, salīdzinoši ar maiju un jūniju, samazinājies pieprasījums, portālu «Apollo» informēja «Ober Haus Real Estate Latvia» marketinga speciāliste Signe Miķelsone. 

Pēdējā pusgada laikā novērojama tendence, ka ārvalstu klienti vēlas slēgt īres līgumus uz īsāku laika periodu, kā plānotais uzturēšanās laiks Latvijā. Šādu rīcību ietekmē doma pēc kāda laika atrast labāku vai lētāku dzīvokli. Savukārt vietējie klienti, ja ir atraduši savām prasībām atbilstošu mājokli, vēlas slēgt īres līgumu pat uz vairākiem gadiem. Izīrētāji nevēlas slēgt līgumu uz tādu termiņu, jo tie cer, ka drīz varētu paaugstināties gan īres, gan pārdošanas cenas.

Pieprasījums pēc rajoniem atšķiras atkarībā no tā, vai īrnieks ir ārvalstu pārstāvis, vai vietējais klients. Ārvalstu klientu vidū nemainīgi vispieprasītākais no centra rajoniem ir klusais centrs. Tas skaidrojams ar šī rajona prestižu, salīdzinoši lielo skaitu renovēto māju, kā arī vēstniecību lokalizēšanos šajā rajonā. Vēl pieprasīti ir arī aktīvais centrs un Vecrīga. Ārvalstu klienti salīdzinoši reti izvēlas īrēt dzīvokļus centra perifērijā, izņēmums ir tie gadījumi, kad netālu atrodas darbavieta. Savukārt vietējo klientu vidū pieprasītākais ir aktīvais centrs, kur dzīvokļu cenas salīdzinoši ir lētākas. 

Ārvalstu klienti, kuri vēlas īrēt dzīvokļus Rīgā, galvenokārt ir pilsoņi no Vācijas, Zviedrijas, Norvēģijas, Somijas un Lielbritānijas. 

Klientu prasības pēc īres dzīvokļiem ir augušas, tie ļoti rūpīgi izvēlas, ko viņi īrēs un pirms galīgā lēmuma pieņemšanas aplūko pēc iespējas vairāk piedāvāto īpašumu. Šis apgalvojums galvenokārt attiecas uz tiem klientiem, kuri ir gatavi atvēlēt dzīvokļa īrei salīdzinoši lielus līdzekļus. Kā nemainīgas prasības joprojām saglabājas vēlme pēc remontētas mājas ar liftu un auto novietošanas iespējām. 

Vecrīgā ir salīdzinoši maza aktivitāte uz ilgtermiņa īri, šo Rīgas daļu visbiežāk izvēlas ārvalstu viesi īstermina īrei, it sevišėi vasaras periodā. Tas skaidrojams ar Vecrīgas skaļo naktsdzīvi un ierobežotajām auto novietošanas iespējām. 

Īres tirgū piedāvājumā visvairāk dominē divistabu un trīsistabu dzīvokļi, platībā no 50-65 m2 (divistabu dzīvokļiem) un 70-100 m2 (trīsistabu dzīvokļiem), remontēti un mēbelēti. Vislielākais piedāvājums ir aktīvajā centrā. 

Ja dzīvokļu pārdošanas darījumos, īpašnieki cenu praktiski nesamazina, tad īres darījumos īpašnieki ir elastīgāki, nereti piekrīt cenas samazināšanai. Šobrīd saimnieki, mēģinot izīrēt savu mājokli, bieži nedaudz paaugstina cenu, lai vēlāk būtu iespēja to samazināt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu