Analītiķi: gada deflācija jūlijā būs bijusi 0,7%-1%

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Patēriņa cenas jūlijā nav piedzīvojušas ievērojamas izmaiņas un cenu līmenis varētu būt saglabājies jūnija līmenī, taču gada deflācija joprojām būs 0,7% līdz 1% robežās, prognozēja biznesa portāla «Nozare.lv» aptaujātie banku analītiķi.

«SEB bankas» makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis saka, ka jūlijā cenas turpināja uzrādīt gan pieauguma, gan krituma tendenci, bet lielākā ietekme cenu pieauguma virzienā bijusi gāzei. Tāpat sagaidāms, ka cenas būs kāpušas arī atsevišķiem pārtikas produktiem. Savukārt izpārdošanas ietekmē cenu kritums bijis vērojams apģērbam un apaviem, kā arī sezonas un akciju pārtikas precēm.

Viņš paredz, ka jūlijā kopējais cenu līmenis būs palicis nemainīgs, bet gada griezumā joprojām būs deflācija 0,7% apmērā.

Viņam pievienojas arī «Nordea bankas» vecākais ekonomists Andris Strazds, kura skatījumā patēriņa cenas jūlijā varētu būt palikušas aptuveni tādā pat līmenī kā jūnijā, līdz ar to deflācija, mērīta pret pagājušā gada jūliju, būs nokritusies zem mīnus 1%.

«Swedbank» vecākā ekonomiste Lija Strašuna atgādina, ka jūlijs tradicionāli ir bijis deflācijas mēnesis Latvijā. Arī šogad esot prognozējams, ka patēriņa cenas jūlijā būs samazinājušās par aptuveni 0,2%, bet gada deflācija būs 1%.

Kā ziņots, lai gan jūnijā gada deflācija bija 1,4%, tomēr vidējais patēriņa cenu līmenis šā gada jūnijā, salīdzinot ar maiju, palielinājās par 0,4%. Precēm cenas pieauga par 0,5%, bet pakalpojumiem - par 0,1%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām jūnijā pret maiju bija cenu kāpumam ar mājokļa uzturēšanu saistītām precēm un pakalpojumiem un pārtikai, kā arī cenu kritumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, apģērbiem un apaviem.

Šā gada pirmajos sešos mēnešos cenas ir pieaugušas par 1,8%. Šā gada jūnijā, salīdzinot ar 2009.gada decembri, lielākā ietekme uz vidējo patēriņa cenu līmeni bija cenu kāpumam siltumenerģijai, kas pieauga par 27,8%, degvielai, kur kāpums bija par 9,8%, augļiem, dārzeņiem un kartupeļiem, kur cenas auga par 32,9%, kā arī cenu kritumam apģērbam par 4,4%, telekomunikāciju pakalpojumiem par 2,5% un gaļai un gaļas izstrādājumiem par 1,9%.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu