Dombrovskis: recesija ir pārvarēta

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Provizoriskie dati liecina, ka nu jau otro ceturksni pēc kārtas Latvijas ekonomika uzrāda izaugsmi, informēja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Ja 1.ceturksnī ekonomiskie rādītāji pieauga par 0.3%, tad 2.ceturksnī, salīdzinot ar pirmo, par 0,1%. Lai arī šis pieaugums ir neliels, to nevar nenovērtēt pēc tik dziļas ekonomiskās krīzes, norādīja Dombrovskis.

Dombrovskis uzskata, ka recesija ir pārvarēta, un ir pamats teikt, ka 2.pusgadā Latvijas tautsaimniecība beidzot atgriezīsies pie izaugsmes gan pēc ceturkšņu, gan gada griezumā. Tas nozīmē pozitīvākus šī un nākamā gada valsts kopprodukta, nodokļu ieņēmumu, nodarbinātības un citus rādītājus.

Atbilstoši ekonomikas terminoloģijai, ja divus ceturkšņus pēc kārtas valsts kopprodukts ir palielinājies, tad recesija ir beigusies. To, ka ekonomiskā aktivitāte Latvijā kopš pavasara ir palielinājusies, varēja jau vērot pēc dažādu ikmēneša rādītāju saņemšanas.

Piemēram, rūpniecības produkcijas izlaide 2.ceturksnī, salīdzinot ar 1.ceturksni, pieauga par 6%, mazumtirdzniecības apgrozījums par 1.7%, ir labāki rādītāji atsevišķos pārvadājuma veidos transporta nozarē. Eksporta pieaugums joprojām ir viens no pārliecinošākajiem Eiropas Savienībā. Par to liecina arī budžeta ieņēmumu prognožu pārpildīšana, pakāpenisks bezdarba līmeņa samazinājums, cenu indeksu pieaugums, dažādās aptaujās iegūtie nākotnes gaidu indeksi gan no uzņēmējiem, gan no mājsaimniecībām.

Gada griezumā ekonomikā vēl saglabājas neliela lejupslīde, tomēr 2.ceturksnī tā jau vairs bija tikai 3%, salīdzinot ar 6% 1.ceturksnī un vidēji 18% pērn. Nu jau vairākās nozarēs ir redzama stabila izaugsme, bet pārējās kritums ir krietni sarucis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu