Plāno atjaunot Kandavas viduslaiku pils pilsdrupas un Pulvertorni

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Plānots atjaunot Kandavas viduslaiku pils pilsdrupas un Pulvertorni, aģentūra LETA uzzināja Kandavas novada pašvaldībā. 

Paredzēts, ka Kandavas novada domes Attīstības un plānošanas nodaļa līdz 2010.gada 19.augustam izstrādās un iesniegs Kultūras ministrijā projekta pieteikumu «Kultūras mantojuma objektu Kandavas viduslaiku pils pilsdrupas un Pulvertornis atjaunošana» par kopsummu 1 252 677,56 latu apmērā, Kandavas novada dome nodrošinās līdzfinansējumu 16% apmērā - 200 428,41 latu. 

Kandavas viduslaiku pilsdrupas un Pulvertornis atrodas Kandavā, Lielā ielā 10 un Pils ielā 4. Piemineklis ir Kandavas novada domes īpašums. 

17.gadsimta vidū būvētā, Kurzemes hercoga Kandavas pulvera dzirnavās ražotā šaujampulvera noliktava - Pulvertorņa ēka pašlaik ir neizmantota un atrodas sliktā tehniskā stāvoklī. 

No 13.gadsimta otrās puses līdz 14.gadsimta sākumam būvētās Livonijas bruņinieku ordeņa pils drupas ir slikti pieejamas apmeklētājiem un ierobežoti izmantojamas publiskiem pasākumiem, jo ir izzudis 20.gadsimta sākumā ierīkotais celiņu tīkls, nav kopti pilskalnā augošie koki, trūkst vietas publiskiem pasākumiem, apgaismojuma, soliņu un atkritumu urnu. 

1956. un 1970.gadā tikuši izstrādāti Pulvertorņa tehniskie projekti, tomēr dažādu iemeslu dēļ ēka nav atjaunota. 

Pēc atjaunošanas Pulvertornī paredzēts izvietot Kandavas novada Tūrisma centru, Kandavas novada Amatnieku centra izstrādājumu salonu un Kandavas Novada muzeja ekspozīciju par amatniecību un rūpniecību Kurzemes-Zemgales hercogistē 16.-18.gadsimtā. 

Labiekārtotajā ordeņa pilskalnā paredzēts rīkot brīvdabas publiskos pasākumus - koncertus, mākslinieku izstādes, amatnieku tirdziņus, seno amatu demonstrējumus un citus pasākumus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu