Spēkā esošajam Farmācijas likumam neatbilst 84% aptieku

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo, R.Oliņš

Spēkā esošajai Farmācijas likuma redakcijai, kas nosaka, ka aptiekas var piederēt tikai farmaceitam vai pašvaldībai, neatbilst 84% Latvijas aptieku, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja Veselības ministrijas pārstāve Egita Pole.

VM pārstāve stāsta, ka aptiekām tiek izsniegtas licences uz nenoteiktu laiku, taču tām aptiekām, kas neatbilst Farmācijas likuma 36.pantam, licenci piešķir līdz 2010.gada 31.decembrim. Pēc Zāļu valsts aģentūras datiem, šādas ir 680 no kopumā valstī esošajām 806 aptiekām.

Jau ziņots, ka Farmācijas likums tika pieņemts 2001.gadā. Tajā tika paredzēti desmit pārejas gadi, lai neatbilstošos aptiekas uzņēmumus pārkārtotu atbilstoši likuma 36.panta 1.daļas prasībām, kas paredz, ka vispārēja tipa aptieku drīkst atvērt tikai farmaceits vai ar veselības ministra atļauju - pašvaldība tās administratīvajā teritorijā.

Kopumā no 680 aptiekām, kam šogad beidzas licences, 83 ir aptiekas, kuras vada farmaceitu asistenti, un 62 aptiekas, kur farmaceitu asistenti ir gan īpašnieki, gan aptieku vadītāji.

Kā ziņots, Saeima 9.augustā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Farmācijas likumā, saskaņā ar kuriem aptiekām, kam darbības licence beidzas šā gada 31.decembrī un kuru darbība neatbilst likuma prasībām, būs tiesības pagarināt licenci līdz 2011.gada 31.decembrim.

Tāpat Saeima noteica, ka likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā paziņošanas, bet atsevišķi panti 2011.gada 1.janvārī - attiecībā uz aptieku īpašumtiesībām un aptiekas darbinieku un zāļu gatavotāju izglītību.

Atbalstītais Farmācijas likuma 36.panta grozījumu teksts paredz, ka aptiekas kapitālsabiedrības veidā varēs darboties tad, ja ne mazāk kā 50% tās daļu pieder farmaceitam vai arī tās valdē ne mazāk kā puse locekļu ir sertificēti farmaceiti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu