Kā vadītājam efektīvi organizēt komandas darbu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ja vadītājs nezina, kāda patiesībā ir padoto darba ikdiena un kādi darbi viņiem veicami, tad uz labu darba rezultātu ir maz cerību, jo šādā situācijā vadītāja un darbinieku priekšstati par darba uzdevumu, pienākumiem un atbildības pakāpi ir atšķirīgi.

Ir  ne mazums variantu, kā efektīvi organizēt darbu uzņēmumā vai organizācijā. Ja jau zināmie paņēmieni nav devuši rezultātu, iespējams, ir laiks uzlūkot lietas no pavisam cita skatupunkta. Piemēram, efektīvai darba organizācijai izmantot krāsu kodus. Kā to izdarīt, stāstīts jaunajā grāmatā «Darba krāsas».

Grāmatu klajā laidusi izdevniecība «Lietišķās informācijas dienests».

Grāmatas autors - doktors R. Meredits Belbins (R. Meredith Belbin) tiek uzskatīts par komandas lomu teorijas tēvu, pateicoties savai plašu atsaucību ieguvušajai grāmatai Vadības komandas un tās pēctecei Komandu lomas darbavietā , kas tāpat kā grāmata Jaunās organizācijas izdota arī latviešu valodā.

R. Meredits Belbins  uzsver, ka daudzas problēmas rodas dēļ veida, kā tiek noformulēts veicamais darbs. Tā dēļ darbiniekiem rodas šaubas par savu atbildību un tās robežām. Tam seko milzīgs laika patēriņš, tiekoties un mēģinot noskaidrot un nošķirt darbinieka pienākumus no kolēģu pienākumiem. Lai atvieglotu saziņu, autors piedāvā izmantot septiņu darba krāsu kodus -  kādus, Jūs uzzināsiet, izlasot grāmatu.

Grāmatas autors uzskata, ka krāsu kodi ļauj darbiniekiem un vadītājiem daudz brīvāk runāt citam ar citu tādā veidā, ko katra puse saprot, un valodā, kas pārvar lingvistiskās barjeras. Turklāt krāsu kodu izmantošana palīdz radīt atgriezenisko saikni un izpratni par to, kā darbuzdevums tiek veidots un kādas ir vājās vietas darba organizācijā.

Atziņas no jaunās grāmatas:

Mūsdienu darbiniekam nepieciešams būt daudzpusīgam un tajā paša laikā spēt noteikt personiskā darba robežas. Tāpat vadītājiem nepieciešams izprast un atklāt, vai darbs ir atbilstošs konkrētajam cilvēkam. Tas ir divvirzienu ceļš. Ir jāizveido abpusējas gaidas. Un ir nepieciešama metode, kas ļautu tam notikt.

Krāsas bieži tiek izmantotas kā kodēšanas veids, un to ietekmi ir spēcinājušas krāsu emocionālās asociācijas. Tomēr, lai gan šīm asociācijām nereti ir kopēja nozīme, tā atšķirsies atkarībā no katra indivīda pieredzes. Darba lomām izvēlētās krāsas ir veidotas, lai atbilstu gaidām, bet tā kā tas nav iespējams visos gadījumos, ir nepieciešams veidot jaunas asociācijas.

Vadītājs ir cilvēks, kas atbildīgs par darba uzdevuma uzticēšanu citiem. Līdz ar to darba uzticēšanas māksla ir galvenais vadītāja darbā, pat ja iepriekš tā maz tika atzīta par mākslu un vairāk ietverta līguma nosacījumos. Vadītājs konkretizē prasības, un par vēlmi tās pildīt darbinieks pretim saņem algu. Tā ir svarīgākā saistviela attiecībās starp vadītāju un darbinieku. Jebkāda darba norādījumu neievērošana no kāda puses vai nolīgtās algas nemaksāšana nozīmē līguma laušanu. Tāpēc ikviens strādāt gribošais cenšas īstenot norādījumus precīzi «burts burtā», pat, ja tajos trūkst veselā saprāta.

Kad priekšnieka nav, sistēma sliecas sabojāties un sākas likstas. Netiek veiktas nepieciešamas darbības. Neviens nav gatavs pieņemt lēmumus. Cilvēki stāv un gaida. Tad ir dzirdamas priekšnieka sūdzības: «Firmā ir grūti atrast kādu, kas uzņemtos atbildību.» Tas mēs saskaramies ar cirkulāru argumentu. Cilvēki, kam nav uzticēta atbildība, vairās no atbildības un tāpēc nekad nekļūst atbildīgi. Un, jo mazāk ir cilvēku, kas uzņemas atbildību, jo lielāka atbildības nasta gulstas uz viena cilvēka pleciem.



KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu