Vairs neražos neefektīvās 75 vatu spuldzes

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

Turpinot uzsākto kvēldiega spuldžu ražošanas pārtraukšanu, no šodienas Eiropas Savienības (ES) teritorijā uzņēmēji vairs nevarēs ražot un laist tirgū 75 vatu kvēldiega spuldzes, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Šīs prasības attiecas galvenokārt uz spuldžu ražotājiem, kuri atbilstoši Eiropas Komisijas (EK) regulā noteiktajiem termiņiem vairs nedrīkstēs ražot energoneefektīvas spuldzes. Savukārt iedzīvotāji un uzņēmēji varēs iegādāties kvēlspuldzes un citas mazāk efektīvās spuldzes, kamēr tās vēl ir pieejamas veikalu plauktos un noliktavās.

Regula neuzliek iedzīvotājiem vai arī uzņēmējiem pienākumu nomainīt jau lietošanā esošās spuldzes uz energoefektīvākām spuldzēm.

Jau ziņots, ka 2009.gada 13.aprīlī spēkā stājās EK Regula par Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas īstenošanu attiecībā uz mājsaimniecībā izmantojamām kliedētās gaismas lampām, kas paredz pakāpenisku kvēldiega spuldžu ražošanas pārtraukšanu.

Regulas prasības paredz, ka no 2009.gada 1.septembra tirgū vairs nevar laist 100 vatu kvēldiega spuldzes, no šodienas - 75 vatu kvēldiega spuldzes, no nākamā gada 1.septembra - 60 vatu kvēldiega spuldzes, no 2012.gada - 40 vatu un 25 vatu kvēldiega spuldzes, bet no 2016.gada minimālās ekodizaina prasības caurspīdīgajām halogēnām spuldzēm tiks paaugstinātas līdz «B» klases normām, tādējādi nevarēs laist apgrozībā arī «C» klases vecās tehnoloģijas halogēnās spuldzes.

Regula ir izstrādāta ar mērķi samazināt enerģijas patēriņu mājsaimniecību apgaismošanas ierīcēm, pārejot no mazāk efektīvo spuldžu lietošanas uz energoefektīvākām spuldzēm - pakāpeniski pārtraucot kvēldiega spuldžu un «C» klases halogēno spuldžu ražošanu un vienlaikus veicinot kompakto fluorescējošo spuldžu un gaismas diožu spuldžu plašāku pielietošanu.

EM norāda: lai gan sākotnējās energoefektīvo spuldžu iegādes izmaksas ir augstākas par kvēldiega spuldžu iegādes izmaksām, energoefektīvām spuldzēm ir ilgāks kalpošanas laiks, kā arī mazāks elektroenerģijas patēriņš. Pāreja uz energoefektīvām spuldzēm ir pamatota ar ieguldījumu ilgstošajā attīstībā un resursu izlietojuma efektivitātes celšanā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu