ASV tiesa aptur cilmes šūnu pētījumu aizliegumu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

ASV apelāciju tiesa ceturtdien apturēja aizliegumu no federālajiem līdzekļiem finansēt cilmes šūnu pētījumus, kurš bija noteikts, lai dotu tiesnesim vairāk laika lietas izvērtēšanai.

Vašingtonas federālā apelāciju tiesa nolēma, ka apgabala tiesas 23.augusta rīkojuma darbība apturama līdz turpmākiem tiesas rīkojumiem.

Kā ziņots, apgabala tiesnesis Roiss Lamberts pagājušajā mēnesī izdeva pagaidu rīkojumu, apturot embriju cilmes šūnu (ESC) pētījumus, kurus atļāvis prezidents Baraks Obama.

Lamberts apmierināja kādas kristiešu organizācijas prasību, uz laiku aizliedzot cilmes šūnu pētījumus, lai prasītāji varētu tos apstrīdēt tiesā.

Prasītāji spēja pārliecināt, ka viņu lietā pastāv liela veiksmes iespējamība,» atzina Lamberts.
«ESC pētījumi nepārprotami ir pētījumi, kuros tiek iznīcināts embrijs,» savā spriedumā norāda tiesnesis. «Lai veiktu ESC pētījumus, ESC jāiegūst no embrija. ESC iegūšanas process no embrija noslēdzas ar embrija iznīcināšanu.»

Martā Obama atcēla sava priekšteča Džordža Buša administrācijas noteikto aizliegumu cilmes šūnu pētījumus finansēt no federālajiem līdzekļiem. Prezidents norādīja, ka tie varētu sniegt revolucionārus atklājumus medicīnā un pavērtu jaunu laikmetu ASV zinātnē, atbrīvojot to no politiskās ideoloģijas ierobežojumiem.

Daudzi zinātnieki uzskata, ka cilmes šūnu pētījumi paver iespēju atrast līdzekļus pret tādām saslimšanām kā Alcheimera un Pārkinsona slimība, kā arī diabēts.

Taču pret šādiem pētījumiem kategoriski iebilst reliģiskie konservatīvie, kuri uzskata, ka cilvēka dzīve sākas ar ieņemšanas brīdi, un tādējādi embrija iznīcināšanu pielīdzina slepkavībai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu