Gaidāms pieprasījuma pieaugums pēc īres dzīvokļiem un īres cenu kāpums

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Sagaidāms, ka rudens sezonā pieprasījums pēc dzīvokļu īres palielināsies vēl vairāk. Arī iepriekšējo gadu novērojumi liecina, ka rudens sezona ir aktīvākais periods īres pieprasījuma ziņā. Rudenī gaidāms arī kvalitatīvu īres dzīvokļu cenu kāpums, teikts nekustamo īpašumu operatora «Rent In Riga» mājokļu tirgus apskatā par 2010.gada vasaru. 

Pieprasījuma pieaugumu noteiks tas, ka rudenī potenciālo īrēt gribētāju pulkam pievienosies arī studenti un cilvēki, atgriezušies no atvaļinājuma, aktīvāk pievērsīsies jauna mājokļa meklējumiem, teikts apskatā. 

Rudenī varētu būt gaidāms pieprasījuma pieaugums privātmāju īres tirgū, jo jau patlaban ir daudzi klienti, kas meklē iespējas noīrēt privātmāju, bet minimālā piedāvājuma dēļ to nav atraduši. Rudens sākumā atbrīvosies daudzas privātmājas Jūrmalā, no kurām aizbrauks vasarnieki, skaidro «Rent In Riga». 

«Grūti prognozēt, ko izlems šo māju īpašnieki - vai viņi tās pieturēs un gaidīs nākamā gada vasaru, kad māju var izīrēt par krietni lielāku summu, vai ari mēģinās izīrēt māju ilgtermiņā uz visu gadu,» skaidro «Rent In Riga» speciālists Jānis Lipša. 

Ņemot vērā to, ka rudenī tirgū neparādīsies daudz jaunuzbūvētu māju, kuras varētu piedāvāt īrei, pieprasījums pēc kvalitatīva mājokļa visos īres segmentos joprojām paliks lielāks par piedāvājumu, prognozē «Rent In Riga». 

Zemo piedāvājuma līmeni var skaidrot arī ar to, ka pagaidām daudzi dzīvokļu īpašnieki vēl nav gatavi ieguldīt naudu ēku un vai atsevišķu dzīvokļu remontā, lai īrei piedāvātu jaunus un kvalitatīvus dzīvokļus, teikts tirgus apskatā. 

Ņemot vērā iepriekšējo periodu un vasaras tendences, ir skaidrs, ka kvalitatīvu īres dzīvokļu vai jauno projektu īres cenas turpinās pieaugt, norādīts tirgus apskatā. Zemākas kvalitātes īres dzīvokļu cenu kāpums pagaidām vēl nav jūtams, jo daudzi dzīvokļu īpašnieki pagaidām psiholoģiski vēl nav gatavi cenu celšanai. 

Tomēr, pieaugot cenām viena īres dzīvokļu segmentā, ar laiku sekos cenu kāpums arī citos segmentos, zemākā īres maksas robeža lēnām augs līdzi kvalitatīvo dzīvokļu īres cenu kāpumam. Piemēram, ja klients par 250 latiem mēnesī neatrod kvalitatīvu īres dzīvokli, viņš sava budžeta ietvaros meklē mazliet sliktākas kvalitātes dzīvokli. Līdz ar to arī zemākas kvalitātes dzīvokļu segmentā aug pieprasījums, kas veicina cenu kāpumu, skaidro «Rent In Riga» speciālisti. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu