Attaisno visus krimināllietā par DLRTC likvidāciju apsūdzētos

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/Leta

Rīgas apgabaltiesa kā apelācijas instance piektdien attaisnoja visus sešus krimināllietā par «Latvijas Valsts radio un televīzijas centra» (LVRTC) meitasuzņēmuma «Digitālais Latvijas radio un televīzijas centrs» (DLRTC) likvidāciju apsūdzētos, aģentūra BNS uzzināja tiesā.

Tiesa attaisnojusi DLRTC likvidatoru Andri Rukmani, bijušos LVRTC valdes locekļus Māri Rutku arī Rutki, Uldi Lavrinoviču, Dzintaru Zariņu un Andri Korlašu, kā arī LVRTC valdes priekšsēdētāju Jāni Boktu.

Tādējādi Rīgas apgabaltiesa nolēmusi negrozīt pirmās tiesu instances lēmumu.

Tiesas argumentācija gan nav zināma, jo pilns lēmuma teksts būs pieejams 1.oktobrī, un tad to būs iespējams 20 dienu laikā pārsūdzēt Augstākās tiesas Senātā.

Prokurors Aldis Pundurs aģentūrai BNS sacīja, ka noteikti iesniegs kasācijas protestu.

Viņš atzina, ka šādu rezultātu nebija gaidījis, jo pirmās tiesu instances - Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas - lēmums bija acīmredzami nelikumīgs. Tieši šā iemesla dēļ viņam būšot interesanti iepazīties ar Rīgas apgabaltiesas pilno lēmuma tekstu.

Jau vēstīts, ka apelācijas instancei šī krimināllieta bija jāiztiesā, jo prokurors Pundurs iesniedza protestu par Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas 2009.gada 12.augusta spriedumu, ar kuru tika attaisnoti visi seši krimināllietā apsūdzētie.

Prokurors lūdza visiem apsūdzētajiem piespriest naudas sodus. Rukmanim tika prasīts naudas sods 80 minimālo mēnešalgu apmērā, bet pārējiem - 50 minimālo mēnešalgu apmērā.

Prokuratūrā aģentūru BNS iepriekš informēja, ka Rukmanis apsūdzēts par pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu. Viņš, būdams DLRTC likvidators, proti, persona, kurai uzņēmumā ir tiesības pieņemt lēmumus, kas saistoši citām personām, un tiesības rīkoties ar uzņēmuma mantu un finanšu līdzekļiem, ļaunprātīgi izmantojot savas pilnvaras, izdarīja tīšas darbības, ar kurām radīja būtisku kaitējumu uzņēmuma DLRTC un citu personu ar likumu aizsargātām tiesībām un interesēm.

Viņš apsūdzēts arī par to, ka pārkāpis grāmatvedības un statistiskās informācijas noteikumus un slēpis uzņēmumam likumos noteikto grāmatvedības dokumentu, gada pārskatu, statistikas pārskatu un statistisko informāciju.

Rutks arī Rutkis, Bokta, Lavrinovičs, Zariņš un Korlašs savukārt apsūdzēti par to, ka viņi, būdami LVRTC valdes locekļi, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, izdarīja tīšas darbības, kuras radīja būtisku kaitējumu valsts pārvaldības kārtībai un ar likumu aizsargātām personu tiesībām un interesēm, kas izraisīja smagas sekas.

Neviens no apsūdzētajiem savu vainu viņiem inkriminētajos nodarījumos neatzīst.

Ziņots arī, ka tā dēvētās digitālās televīzijas krimināllietā 2008.gada janvāra sākumā Satiksmes ministrija un LVRTC nāca klajā ar paziņojumu, ka tie nevar būt likvidētā DLRTC saistību pārņēmēji un līdz ar to arī nevar pārstāvēt cietušo pusi digitālās televīzijas krimināllietā, jo tam nav nekāda likumiska pamata. Savukārt prokuratūra sāka kriminālprocesu par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem, valsts amatpersonu pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un pārsniegšanu LVRTC pārvaldē un DLRTC pārvaldē un likvidācijas procesā. 2008.gada novembra sākumā Pundurs nodeva Rīgas pilsētas Centra rajona tiesai kriminālprocesu par DLRTC likvidāciju.

Tā dēvētā digitālās televīzijas krimināllieta pašlaik atrodas iztiesāšanas stadijā. Lieta ierosināta par valsts amatpersonu rīcību digitālās televīzijas ieviešanā - gan par tīšām darbībām valsts amatpersonu rīcībā, gan par valsts amatpersonu pienākumu nepildīšanu, kas izraisīja smagas sekas. Vēlāk krimināllieta papildināta ar Krimināllikuma pantiem par krāpšanu lielos daudzumos un par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ja tas izdarīts lielos apmēros vai ja to izdarījusi organizēta grupa. Šajā lietā apsūdzētas 20 personas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu