Martinsona filmu «Amaya» izvirza «Oskaram»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Oliņš/Apollo

Latvija šogad ASV Kinoakadēmijas balvai «Oskars» nominācijā par labāko ārzemju filmu izvirzījusi latviešu režisora Māra Martinsona spēlfilmu «Amaya», aģentūru LETA informēja Nacionālā Kino centra informācijas speciāliste un Latvijas filmu izplatīšanas projektu vadītāja Kristīne Matīsa.

ASV Kinoakadēmijas kritērijiem šogad atbilst divas Latvijas spēlfilmas, un nacionālā ekspertu komisija izvēlējās Martinsona filmu «Amaya», kuras starptautiskais nosaukums ir «Hong Kong Confidential».

Nacionālā ekspertu komisija izveidota ar Nacionālā Kino centra vadītājas Ilzes Gailītes Holmbergas rīkojumu, tajā šogad strādāja kultūras ministrs Ints Dālderis (JL), Latvijas Kinematogrāfistu savienības priekšsēdētāja Ieva Romanova, Latvijas Kinoproducentu asociācijas prezidents Vilnis Kalnaellis, Latvijas kinooperatoru asociācijas valdes loceklis Uldis Jancis, Nacionālā Kino centra spēlfilmu eksperts un kinorežisors Jānis Putniņš, kinokritiķis un Latvijas Universitātes asociētais profesors Viktors Freibergs, kinokritiķe un kinovēstures eksperte Dita Rietuma, Nacionālā Kino centra Latvijas filmu izplatīšanas projektu vadītāja un žurnāla «Kino Raksti» galvenā redaktore Kristīne Matīsa.

Otra ASV Kinoakadēmijas kritērijiem šogad atbilstošā Latvijas filma bija režisora Jāņa Streiča filma «Rūdolfa mantojums».

Nacionālā komisija noskatījās abas kritērijiem atbilstošās filmas un balsoja par diviem jautājumiem - vai Latvijai šogad vispār jāizvirza filma «Oskara» balvai un, ja jā, tad kura no divām ir kritērijiem atbilstošāka, skaidroja Matīsa.

Nacionālais Kino centrs izstrādā nolikumu, pēc kura Latvijas filmas turpmāk tiks izvirzītas arī Eiropas Kinoakadēmijas balvai «Fēlikss» un Krievijas Kinoakadēmijas balvai «Nike». Atšķirībā no «Oskaru» konkurences cīņā par «Fēliksiem» un «Nikēm» Latvijai jau bijuši vērā ņemami panākumi.

Latvijas producenti var izvirzīt «Oskara» balvai arī dokumentālās un animācijas filmas, vienīgi šiem filmu žanriem uzcelts diezgan augsts slieksnis - lai filma vispār atbilstu izvirzīšanas kritērijiem, tai jābūt vismaz nedēļu komerciāli izrādītai kinoteātros Losandželosā un/vai Manhetenā.

Martinsona spēlfilma «Amaya» pirmizrādi piedzīvoja 14.septembrī, un kopš 17.septembra tā ir skatāma kinoteātros «Kino Citadele» un «Rīga». Kinoteātros filma guvusi jau ļoti labus panākumus, jo kinoteātrī «Kino Citadele» pēc pirmās nedēļas nogales «Amaya» ir otrajā vietā pēc skatītāju skaita un septītajā vietā pēc kases ieņēmumiem.

Savukārt Lietuvā, kur «Amaya» pirmizrādi piedzīvoja nākamajā dienā pēc Rīgas, filma patlaban ir pirmajā vietā gan pēc skatītāju skaita, gan pēc kases ieņēmumiem. Tiesa, Lietuvā patlaban filmu izrāda no septiņām kopijām un pirmizrāde bijusi jau vairākās pilsētās, bet arī Latvijā tiek plānoti izrādīšanas grafiki citās pilsētās ārpus Rīgas, informēja Matīsa.

Starptautiskajā arēnā filmu «Amaya» izplatīs amerikāņu kompānija «House of Film».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu