Režisors Grīns apsver iespēju uzņemt kādu filmu Latvijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Francijā dzīvojošais amerikāņu izcelsmes režisors Ežēns Grīns, kurš, pateicoties Starptautiskajam kino forumam «Arsenāls», Latvijā viesojas jau otro reizi, apsver iespēju šeit uzņemt kādu no savām filmām.

Kā šodien žurnālistiem atzina Grīns, Latvija un tās galvaspilsēta Rīga ir ļoti skaista, tādēļ viņš jau ilgāku laiku domā, ka šeit varētu tikt uzņemta kāda no viņa filmām.

Lai uzņemtu filmu, režisoram nepieciešams «zibens spēriens», kas līdz šim attiecībā uz filmas uzņemšanu Latvijā vēl nav noticis, bet režisoram prātā ir vairākas domas un idejas, kas, iespējams, kādreiz arī realizēsies.

Kino forumā «Arsenāls» tiek demonstrēta Grīna 2009.gada filma «Portugāļu mūķene». Režisors skaidroja, ka viņš «Arsenālā» piedalās jau otro reizi. Viņaprāt, «Arsenāls» ir labs un interesents festivāls, un sevišķs priekš viņam ir par to, ka festivāls turpmāk notiks katru gadu.

«Festivālam ir ļoti labs līmenis. Neviltotu prieku izraisa kinoteātrī redzētais, ka uz «Arsenāla» filmām nāk daudzi jaunieši, jo viņi skatās un saprot filmas, kurām parasti ir nepieciešama zināma sagatavotība,» sacīja Grīns.

To, ka šogad «Arsenāls» spēj pulcēt pilnas zāles un skatītāju vidū daudzi ir jaunieši, novērojis arī filmu mākslinieks Ulrihs Bergfelders, kurš «Arsenālā» šogad pārstāv kopā ar Verneru Hercogu 1987.gadā uzņemto filmu «Cobra Verde».

Bergfelders, kurš savas dzīves laikā saistībā ar filmu uzņemšanu viesojies dažādās pasaules vietās, tostarp Peru džungļos, Kolumbijā, Rietumāfrikā un citviet, Rīgu ar tās skaisto arhitektūru uzskata par interesantu vietu, kur varētu norisināties kino uzņemšana.

Otri reizi kino foruma «Arsenāls» programmā iekļauta ungāru režisores Āgnešas Kočišas darbs. 2006.gada «Arsenāla» filmu programmā bija skatāma režisores filma «Svaigs gaiss», bet šogad režisore pārstāv filmu «Adriena Pāla». Abām šīm filmām kā scenārija līdzautors darbojies režisores vīrs Andrea Roberti.

Filma «Adriena Pāla» ir stāts par slimnīcas māsiņu Pirošku ar lieko svaru, kas nav spējīga pretoties kūciņām ar krēma pildījumu. Sieviete strādā ar neārstējamiem pacientiem, tamdēļ nāve viņas ikdienā ir nemitīgi klātesoša. Kādu dienu viņa pieņem lēmumu uzmeklēt senu bērnības draudzeni un nonāk paradoksu pilnā ceļojumā. Šķiet, atmiņu relativitātes un subjektivitātes dēļ patiesība par mūsu pagātni nevar būt viennozīmīga.

Kociša žurnālistiem atklāja, ka ikvienam aktierim, īpaši tādā mazā valstī kā Ungārijā, ir vēlēšanās nonākt kino, tādēļ īpašas problēmas nav bijušas pierunāt aktierus spēlēt lomas, kas neizceļas ar savu krāšņumu. Tai pat laikā, lai filmā redzamais būtu ticams, aktieri tika meklēti arī starp amatieriem, lūkojoties veco ļaužu apmešanās vietās, meklējot cilvēkus bez pajumtes, jo filmā bija jāizskatās ticami, ka cilvēki ir uz nāves gultas.

Jau ziņots, ka 20.Rīgas Starptautiskā kino foruma «Arsenāls» filmas Rīgā, kinoteātrī «Rīga» un «K.Suns», būs skatāmas līdz 26.septembrim.

Šodien kino foruma veidotāji skatītājiem iesaka noskatīties filmu «Neskaties spogulī», kas saņēmusi Ekumēniskās žūrijas balvu starptautiskā kino festivālā «Zelta aprikoze» Erevānā.
Kinoteātra «Rīga» Lielajā zālē plkst.21 skatītājiem tiek ieteikts noskatīties franču kino režisora Gaspāra Noē filmu «Ieeja tukšumā», bet plkst.21.30 Mazajā zālē tiek ieteikts noskatīties režisora Sedrika Dipīra filma «Mūzika mūs neinteresē».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu