Protests kultūras ministram par filmu «Amaya». Dālderis noraida pārmetumus

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Filmu producents Andrejs Ēķis norāda, ka «Latvijai vienmēr ir jāaizstāv savas intereses. Latvijas interesēs ir parādīt pasaulē nacionālos kultūras dārgumus. Ja mēs nestāstīsim par savu vēsturi un kultūru, kas tad to darīs?

Viena no vietām, kur stāstīt un rādīt savu nacionālo kultūru, ir pasaules nozīmīgākajā filmu skatē, kur tiek piešķirtas ASV Kinoakadēmijas balvas jeb Oskari.

Latvijai šogad bija jāizvēlas starp divām filmām, kuras atbilda ASV kinoakadēmijas kritērijiem: režisora Jāņa Streiča filmu «Rūdolfa Mantojums» un latviešu režisora Māra Martinsona filmu «Amaya» ar starptautisku nosaukumu «Hong Kong Confidential».

Latvijas kultūras ministrs Ints Dālderis no politisko partiju apvienības «Vienotība», protams, izvēlējās to, kas viņam šķita atbilstošāka Latvijas kultūrvēsturiskai tradīcijai – filmu par japāņu sievieti, Honkongu, rietumnieku Polu. Varbūt šis stāsts, salīdzinot ar mūsu izcilā lielmeistara Jāņa Streiča filmu par latviskām tradīcijām un Rūdolfa Blaumaņa noskaņām, ir kosmopolītiskāks, bet nezinu, vai Latvijas nacionālo kultūru atspoguļojošs. Kino lielmeistars Jānis Streičs Latvijas vārdu jau ir nesis pasaulē vairākām paaudzēm ar filmām «Cilvēkbērns», «Limuzīns Jāņu nakts krāsās» un citām.

Protams, moderni ir režisoriem dzīvot citās valstīs, kaut vai Lietuvā - arī tā var uzņemt lieliskas filmas, kāda ir filma  «Amaya» ar starptautisku nosaukumu «Hong Kong Confidential», bet nezinu, vai ASV Kinoakadēmijā tā vēstīs par latviešu kultūru, aktieriem un mentalitāti.

Latvijas kultūras ministrs ir izdarījis savu izvēli, dodot priekšroku kādas tautas kultūras tradīcijām, nezinu, vai arī viņa tauta, kas skatās filmas Latvijas kinoteātros, to vērtēs tāpat.

Lai arī ministrs ir izlēmis atbalstīt Honkongu, mēs ar režisoru Jāni Streiču turpināsim lepoties ar Latvijas kultūru un uzņemt filmas par savu dzimto pauguru, tepat Daugavas krastos, nevis tālajā Ķīnā.

Tagad visi tie, kuri solīja aizstāvēt nacionālās kultūras vērtības – kā to var izlasīt partiju priekšvēlēšanas programmās, var to pierādīt un izlabot savu kļūdu, Oskara balvai izvirzot latvisku filmu par Latvijas nacionālajām vērtībām.

Ja pasaule runās par Latviskām tradīcijām, mēs iegūsim kā valsts. Ja pasaule runās par Honkongu, arī iegūs valsts, tikai ne Latvija.

Savukārt kultūras ministrs ir pārliecināts par filmas «Amaya» atbilstību ASV Kinoakadēmijas balvas «Oskars» kritērijiem. Ints Dālderis uzskata, ka lēmums par to, kuru filmu šogad no Latvijas izvirzīt ASV Kinoakadēmijas balvai «Oskars», pieņemts solidāri, izvērtējot kino nozares profesionāļu viedokļus. «Tie laiki, kad kultūras ministrs personīgi iejaucās šādu un līdzīgu lēmumu pieņemšanā vai uzspieda nozares profesionāļiem savu gribu, ir pagājuši, cerams – uz neatgriešanos.

Kinoproducenta Andreja Ēķa publiskais paziņojums par filmas «Amaya» atbilstību prestižajai kinobalvai, pirmkārt, ir neētisks un traktējams kā mēģinājums ietekmēt Nacionālā Kino centra izveidoto žūriju astoņu cilvēku sastāvā, īpaši, ja ņem vērā, ka viņš pats ir otras uz balvu potenciāli izvirzāmās filmas producents. Otrkārt, šāda Ēķa kunga reakcija liecina, ka viņš nav gatavs veselīgai konkurencei,» norāda kultūras ministrs.

Nacionālā Kino centra pārstāve un kinožurnāliste Kristīne Matīsa: «Nacionālā Kino centra izveidotajā ekspertu komisijā kultūras ministram bija tikai viena līdzvērtīga balss no astoņām, un pārējie žūrijas locekļi ir kino jomas profesionāļi un vienlaikus arī nozares sabiedrisko organizāciju pārstāvji, kas gala lēmumu pieņēma aizklātā balsošanā. Žūrija uzskatīja, ka ASV Kinoakadēmija nav tā vieta, kur izvērst diskusiju par Latvijas nacionālajām interesēm, jo jāatceras, ka izvirzīšanas procedūrā filmas skatās tikai Kinoakadēmijas biedri, un tā nebūt nav vissvarīgākā auditorija, kam «stāstīt par savu vēsturi un kultūru». Ar valsts tēlu ir jāstrādā daudz plašākā mērogā.»

Kultūras ministrija un Nacionālais Kino centrs norāda, ka producentam Andrejam Ēķim būtu jāzina, ka kinopasaulē, īpaši tik augstā līmenī, kāda ir «Oskara» balvas procedūra, filmas tiek vērtētas pēc mākslinieciskiem, nevis nacionāliem kritērijiem. Ministrija novērtē režisora Jāņa Streiča ieguldījumu Latvijas kino attīstībā un vēsturē, tomēr vienlaikus aicina sabiedrību apzināties, ka filmas atbilstību starptautiskas balvas kritērijiem nekādā mērā nenosaka režisora iepriekšējie sasniegumi, kultūrvēsturiskie nopelni vai tautas mīlestība.

Režisora Māra Martinsona filmai «Amaya» cīņa par ASV Kinoakadēmijas balvu «Oskars» starptautiskajā arēnā būs sīva, taču ministrs Ints Dālderis novēl tai panākumus.

Pēc ministra domām, Ēķim kā lielas nacionālas telekompānijas īpašniekam ir iespēja diendienā demonstrēt patriotiskas jūtas un nacionālas vērtības, taču viņam piederošās televīzijas programma 99% gadījumu par to neliecina un šīs vērtības neatspoguļo.

 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu