Baltijā evolūcijas ceļš virtualizācijas jomā nedaudz iekavējies

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Baltijas valstīs evolūcijas ceļš virtualizācijas jomā ir nedaudz iekavējies - šeit atšķirībā no nobriedušākiem tirgiem to vēl izmanto biznesam mazāk nozīmīgās jomās, intervijā biznesa portālam «Nozare.lv» sacīja informācijas tehnoloģiju (IT) jomas analītiķu kompānijas IDC Centrāleiropas, Austrumeiropas, Vidējo Austrumu un Āfrikas reģiona vadītājs Tomass Vavra.

Viņš norādīja, ka sākumā virtualizācija tiek uztverta kā tehnoloģija, kas nodrošina izmaksu samazinājumu - tas ir pirmais stimuls. «Pirmā virtualizācijas attīstības pakāpe, ko redzējām visā pasaulē 2001.-2002.gadā, skāra tādas biznesam mazāk izšķirošas jomas kā lietojumprogrammu attīstība un testēšana. Tad turpinājās attīstība, un kompānijas saprata, ka šī tehnoloģija ir gana spēcīga, lai atbalstītu biznesam nozīmīgākas jomas, piemēram, uzņēmumu resursu plānošanu (ERP), klientu attiecību vadību (CRM),» par attīstību stāstīja Vavra.

Baltijas reģionā, pēc viņa vārdiem, evolūcijas ceļš ir nedaudz iekavējies un lielākā daļa uzņēmumu, kas izmanto virtualizāciju, galvenokārt to izmanto biznesam mazāk nozīmīgās jomās. Nobriedušāki tirgi, piemēram, Ziemeļamerika, Japāna, dažas Rietumeiropas valstis, ir nedaudz tālāk un risinājumus izmanto biznesam izšķirošākām funkcijām.

Eksperta vērtējumā, daudz atšķirību starp trīs Baltijas valstīm nav. Katrā valstī esot tādi uzņēmumi, kas pirmie izmēģina jauno tehnoloģiju un kas ir progresējuši, kamēr lielākā daļa vēl atpaliek un atrodas sākuma stadijā.

Viņaprāt, reģions arī daudz neatšķiras no citiem, ja vērtē to, kāda ir pieeja virtualizācijai. «Iemesls ir tāds, ka daudzām kompānijām un organizācijām tas joprojām ir kas jauns, tās vēl cenšas saprast, ko virtualizācija nozīmē un kādas iespējas piedāvā. Līdz ar to varu teikt, ka situācija Latvijā un Baltijas valstīs kopumā daudz neatšķiras no citiem reģioniem, kas ir manā redzeslokā. Daudzas kompānijas joprojām vēro situāciju,» skaidroja Vavra.

Lūgts nosaukt izplatītākos risinājumus un to nodrošinātājus virtualizācijas jomā, it īpaši mazo un vidējo uzņēmumu tirgum, viņš minēja, ka šai jomai pievēršas arvien plašāks pakalpojumu sniedzēju loks. To vidū ir gan «VMware», gan arī «Microsoft» un «Hewlett-Packard» (HP). Eksperta rīcībā nebija skaitļu par Baltijas valstīm, kas ir tirgus līderis un kādas ir tirgus daļas, bet, viņaprāt, iesaistīsies visi galvenie spēlētāji - «VMware», HP, IBM, «Microsoft».

«Viņiem visiem būs zināma loma. Jāatceras arī kāda cita joma - ar šiem pakalpojumiem saistītie pakalpojumi,» teica IDC pārstāvis, pēc kura domām, arī Latvijas kompānijas pilnīgi noteikti piedāvās savus risinājumus. Viņš domā, ka vietējie pakalpojumu sniedzēji tiks izmantoti, lai attīstītu kompetenci šajā jomā. Virtualizācija ir tehnoloģija, kas ļauj vienā fiziskā serverī apstrādāt vairākas neatkarīgas funkcijas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu