«Facebook» drošības grupa cer atmaskot interneta «biedētāju» bandu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Sociālā tīkla «Facebook» drošības speciālisti cer drīzumā atmaskot un tiesībsargājošām iestādēm nodot hakeru bandu, kas izgudrojusi un pielieto vairākas naudas izkrāpšanas shēmas internetā, raksta informācijas tehnoloģiju portāls «TheRegister».

Noziedzīgā hakeru grupējuma «Koobface» (nosaukums ir sagrozīts vārds «facebook») pārsvarā izmantojusi tā saukto «biedēšanas programmatūru», kas melīgi, bet ticamā veidā pavēsta, ka interneta lietotāja dators ir inficēts ar vīrusiem, un par nelielu samaksu piedāvā lejuplādēt aizsardzības programmiņu, kas it kā novācot vīrusus.

Kā skaidro «TheRegister» un citi portāli, kur aprakstīta «Koobface» darbība, šādā veidā tiek izkrāpta nauda, faktiski nesniedzot nekādu pakalpojumu un bieži ar tā saukto glābšanas programmu ieperinot ļaundabīgu programmiņu, kas «zombē» upura datoru un to izmanto citiem krāpšanas veidiem internetā.

Par «Facebook» panākumiem «Koobface» bandas meklējumos kādā datu drošības konferencē Kanādā paziņoja «Facebook» drošības speciālists Niks Bilogorskis. Bilogorskis teica, ka «Koobface» ar savu darbību izkrāpjot līdz pat 35 000 dolāru (19 250 latus) nedēļā.

«The Register» jau agrāk rakstījis, ka «Koobface» hakeri esot īpaši bezkaunīgi, jo pēc kāda datoru drošības speciālista Dančo Dančeva publikācijas par viņu darbību tie jaunākā sava datortārpa (arī saukta par «Koobface») versijā šopavasar ievietoja vēstījumu, ka Dančevs nezinot ne pusi par to, ko «Koobface» spējot.

Portāls norāda, ka hakeru bandas ražoto ļaundabīgo programmatūru uzskata par tehniski ļoti izsmalcinātu. Tas apstiprina nozares pazinēju, tostarp Latvijas datoru drošības eksperta Valda Šķestera teikto, ka ļaundabīgu programmu izplatīšana jau sen vairs neesot jauniešu jokošanās, bet to veic augsti kvalificēti informācijas tehnoloģiju speciālisti noziedzīgu bandu uzdevumā vai arī pašiem izmantojot savas zināšanas noziegumu veikšanai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu