Raiņa rudens

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rainis rudeni vienmēr uzskatījis par radošu laiku, kad tuvāk nāk zvaigznes un rosās domas. Raiņa un Aspazijas vasarnīca kā katru gadu aicina uz Rainim veltītu konferenci.  Šogad aprit 120 gadu, kopš Rainis uzrakstīja rakstu «Višķu pagasta kāzu ierašas», kurā apkopoja savus folkloras pētījumus Latgalē. Konference notiks 7. oktobrī Raiņa un Aspazijas vasarnīcā Jūrmalā, J. Pliekšāna ielā 5/7.

Tas rosināja šī gada Raiņa konferenci veltīt folkloras tēmai. Raiņa muzeja «Jasmuiža» galvenā speciāliste Solvita Brūvere pētījusi Latgales kāzu ierašu vēsturi un attīstību līdz mūsdienām. Viņas stāstījums atklās, kas no Raiņa pamanītā izdzīvojis, kas mainījies, kas radies jauns… Ināra Andžāne iedziļinājusies Raiņa jaunības laika saskarē ar folkloras materiāliem. Klātesošajiem būs iespēja kopā ar Jāni Pliekšānu ielūkoties B.Dīriķa grāmatu skapī un pārliecināties, kā tas ietekmējis dzejnieku.

Jānis Zālītis meklējis jaunus faktus un atklāsmes par Raini un Aspaziju IV vispārējos latviešu dziesmu svētkos. Konferences dalībnieki pievērsušies ne tikai latviešu folklorai, bet atklāj arī dzejnieka saistību ar dažādu tautu folkloras izpausmēm un to ietekmi viņa daiļradē. Astrīda Cīrule ļaus ieskatīties vienā no dzejnieku personiskās bibliotēkas plauktiem, kurā glabājas folkloras izdevumi. Pārsteigumu varētu sagādāt režisora Viestura Kairiša «Raiņa gredzens», kura lokā savijas vācu «Nībelungu dziesmas», R.Vāgnera drāmas idejas un Raiņa daiļrade.

Gundegas Grīnumas interešu lokā jau ilgāku laiku ir Šveices laiks dzejnieku dzīvē. Šajā reizē viņa ne tikai pavērs Kastanjolas dabas ainas, bet liks ieklausīties Tičīnas tautas mūzikā. Aicinām visus interesentus uz sarunām par Raini rudenīgajā Jūrmalā!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu