«Google» vēl nav reģistrējies DVI, lai fotografētu ielas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Globālā informācijas tehnoloģiju koncerns «Google, kas savam interneta karšu pakalpojumam «Google Maps» veicis apjomīgu ielu fotografēšanu daudzās pasaules pilsētās, Latvijā vēl nav nokārtojis nepieciešamās formalitātes, biznesa portālam «Nozare.lv» pavēstīja Datu valsts inspekcija.

«Google» aicināts šos darbus veikt atbilstoši Eiropas Savienības direktīvām par personas datu aizsardzību, tostarp «jāizmanto tehnoloģija, kas izpludina identificējamo personu fotoattēlus, automašīnu numura zīmes, turklāt šāda tehnoloģija būtu attiecināma ne tikai uz personu sejām, bet uz ķermeņa siluetu kopumā».

Sevišķa uzmanība jāievēro, fotografējot personas, kas atrodas baznīcas, slimnīcas un citu iestāžu tuvumā kas saistīti ar «sensitīviem» personas datiem. Šādas vietās jācenšas fotografēt brīžos, kad tur atrodas iespējami maz cilvēku, un visi attēlā nokļuvušie jāizpludina vai jāpadara miglaini, norāda Datu valsts inspekcija.

Pirms fotografēšanas darbu sākšanas jāinformē sabiedrība - informācija jāpublicē interneta mājaslapā un masu medijos, norādot laiku un vietu, kad tiks veikta fotografēšana, lai indivīdam būtu iespējas izvēlēties konkrētajā laikā un konkrētajā vietā neatrasties. Tāpat jānorāda, ka cilvēkiem jādod iespējas iebilst pret sava attēla publiskošanu, izmantojot «lietotājam draudzīgas» tehnoloģijas, kas nav saistītas ar garām sarakstēm ar fotografētājiem.

«Google» šo ar savām kartēm saistīto pakalpojumu sauc par «Street View», un tas sastāv no ielu fotogrāfiju kolāžām, kuras ar datora peli var grozīt «skatoties» dažādos virzienos, kā arī nomainīt skatu, it kā būtu paiets vairākus metrus tālāk pa ielu.

Biznesa portālam «Nozare.lv» neizdevās sazināties ar «Google» preses pārstāvi Londonā, lai noskaidrotu, kad uzņēmums plāno reģistrēties Datu valsts inspekcijā, lai pagūtu sākt fotografēšanas darbus, pirms iestājas ziemas apstākļi ar īsām dienasgaismas stundām un sniega kārtu ielās.

www.1188.lv

Jau ziņots, ka «Google» fotografēšanas brigāžu aktivitātes vairākas valstīs izraisījušas skandālus un kuriozus. Īrijā divi vīrieši, pamanot mašīnu ar «Google» fotografēšanas iekārtu, tīšām atkailināja savas pēcpuses, lai ņirgātos par šo darbību. Vairākās vietās internetā publicētas «Streetview» attēlu kopijas, kur redzamas sievietes, kas dzenas pakaļ fotogrāfu mašīnai, atkailinot ķermeņa augšdaļu, arī dažādi brāķi, kur, piemēram, kamerai uzbrūk kaijas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu