Zinātnieki: Zemes «dvīņu» planēta var izrādīties apdzīvota

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Nesen atklātā planēta «Gliese 581g», kuras apstākļi, pēc astronautu domām, pieļauj dzīvības rašanos, var izrādīties apdzīvota. Austrālijas zinātnieks Ragbers Bhatals apgalvo, ka šīs planētas apkārtnē novērojis straujus un lāzerveidīgus gaismas uzliesmojumus, vēstī «Newsru.com», atsaucoties uz «Fox news».

Bhatals, kurš ir starptautiskā projekta SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) dalībnieks, norāda, ka jau 2008. gadā, divus gadus pirms tam, kad zinātnieki pasludināja planētas atklāšanu, novērojis «Gliese 581g» radītos gaismas signālus.

Tomēr zinātnieka kolēģi uz Bhatala apgalvojumu raugās skeptiski. «Es zinu šo zinātnieku. Kad viņš pirmo reizi aprakstīja redzēto, es lūdzu, lai apraksta novērojumu detalizētāk, taču viņš to nedarīja,» saka slavenais astronoms Frenks Dreiks.

«Gliese 581g» tika atklāta 2010. gada 29. septembrī un tās attālums līdz Zemei ir 20,5 gaismas gadi. Planēta atrodas tā dēvētajā apdzīvotajā zonā «Gliese 581» un tur ir dzeramais ūdens. Tas, pēc zinātnieku domām, ir galvenais dzīvības rašanās nosacījums.

Novērojumi parādījuši, ka «Gliese 581g» masa trīs līdz četras reizes pārsniedz Zemes masu. Tās rādiuss ir 1,3-2 reizes lielāks nekā Zemei. Turklāt, pēc klasifikācijas tā ir līdzīga Zemei. Tai vēl nav nosaukuma, taču Fogts to nosaucis par «Zarmina pasauli».


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu