Vardarbīgi video pusaugu zēnus padara nejūtīgus pret vardarbību

LETA/DPA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Saskaņā ar pētījumu pusaugu zēni, kuri skatās vardarbīgas televīzijas programmas, filmas un video spēles, kļūst nejūtīgi pret vardarbību.

Pētnieki jau ilgu laiku raizējās, ka vardarbīgi video varētu atstāt nelabvēlīgu iespaidu uz pusaudžu prātu.

Pētnieki uztraucas, ka tā smadzeņu daļa, kas kontrolē emocijas, atbild uz ārējo apstākļu ietekmi un būtībā «bremzē» netaisnīgu izturēšanos, vēl joprojām ir attīstības stadijā un viegli ievainojama.

Tomēr pētījuma gaitu kavēja pierādījumu trūkums par to, kas patiesībā notiek ar smadzeņu darbību.

Džordans Grafmens no ASV Nacionālā neiroloģisko un komunikatīvo traucējumu un triekas institūta kopā ar saviem kolēģiem novēroja 22 zēnus vecumā no 14 līdz 17 gadiem.
Katrs pusaudzis skatījās vairākus īsus četru sekunžu klipus ar vardarbīgām ainām. Klipi kopumā bija ņemti no 60 video. Klipi bija ar zemu, vieglu un viduvēju vardarbības līmeni. Brīvprātīgajiem pētījuma dalībniekiem tie tika rādīti nejaušā secībā - trīs reizes pa 20 klipiem.
Kamēr pusaudži skatījās klipus, tika novērota viņu smadzeņu darbība, kā arī ādas elektrovadītspēja, kas mainās saskaņā ar izdalīto sviedru daudzumu.

Pētnieki atklāja - jo ilgāku laiku zēni skatījās vardarbīgākus attēlus, jo mazāk pusaudži reaģēja uz tiem.

Tā nenotika, kad zēni skatījās klipus ar zemu vardarbības līmeni.

«Mēs atklājām, ka tā kā pusaudži lielāko daļu laika tika pakļauti daudz vardarbīgākiem video, tad viņu smadzeņu darbības aktivēšana bija saistīta ar emocionālās reaktivitātes samazināšanos, tā liecināja veiktie mērījumi,» sacīja Grafmens.

Jūtīguma samazināšanās visvairāk bija novērojama starp tiem zēniem, kuri ikdienā visvairāk bija pakļauti vardarbīgiem plašsaziņas līdzekļiem. Tas tika noteikts sākotnējā iztaujāšanā, pētniekiem tiekoties ar brīvprātīgajiem pētījuma dalībniekiem.

Grafmens sacīja, ka vardarbīgi attēli stimulē tās smadzeņu daļas, kas parasti tiek aktivizētas, kad cilvēki ir agresīvi. Neierobežojot emocijas, tas var veicināt agresijas palielināšanās risku, kad agresija tiek uzskatīta par pieņemamu uzvedību.

Šo situāciju ietekmē turpmāka pusaudža pakļaušana vardarbīgiem video, kas padara pusaudzi nejūtīgāku pret vardarbību, pieņemot vardarbību un, visdrīzāk, arī veicot agresīvas darbības.
Pētījums ir attiecināms tikai uz zēniem, kuri ir pakļauti vardarbīgiem attēliem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu