Angļu valoda bērniem mājās

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Sadarbībā ar Britu padomi Latvijā veidojam rakstu sēriju par to, kā bērni papildus dzimtajai valodai var apgūt angļu valodu un kāda ir vecāku loma šajā procesā. Šoreiz par to, kā veidot angļu valodas nodarbību mājās.

Angļu valodas nodarbības var ilgt, sākot no dažām minūtēm, līdz apmēram desmit minūtēm vienu vai divas reizes dienā atkarībā no apstākļiem. Jo biežāk angļu valoda tiek lietota, jo ātrāk tā tiek apgūta.

Angļu valodas nodarbību laikā vecākiem ir jākoncentrējas tikai uz bērnu, ignorējot visus traucēkļus. Bērni iemīl angļu valodas nodarbības, jo tas ir īpašs laiks, kad viņi saņem nedalītu vecāku uzmanību.

Mazi bērni domā loģiski: viņiem ir nepieciešams zināt iemeslu, kāpēc jārunā angliski, jo gan viņi paši, gan vecāki taču var sarunāties dzimtajā valodā.

Bērniem varētu būt grūti pārslēgties no dzimtās valodas uz angļu valodu, tāpēc ir svarīgi sagatavot viņus: «Pēc trīs minūtēm būs pienācis laiks angļu valodai.» Gatavošanās angļu valodas nodarbībai varētu arī būt iekārtošanās kādā īpašā vietā istabā: «Sēdēsim uz dīvāna. Un tagad parunāsim angliski.» Pirms bērns tiek iepazīstināts ar kaut ko jaunu, pārslēgties uz angļu valodu palīdz arī iesildīšanās, skaitot angļu valodā vai atkārtojot kādu zināmu pantiņu.

Bērni valodu uztver, ja runāšana ir sasaistīta ar darbību, kurā viņi paši ir fiziski iesaistīti. Ja viņi kādu spēli vai nodarbību jau zina no dzimtās valodas un saprot tās saturu, viņi jūtas daudz drošāk, tāpēc var vairāk koncentrēties tieši uz angļu valodas saprašanu un tās apguvi.
Ja nodarbības ir tikai angļu valodā, tām ir jābūt īsākām, jo bērns nespēj koncentrēt uzmanību tik ilgi, cik to spētu dzimtajā valodā. Klausīties tikai angļu valodā var būt nogurdinoši.

Iedrošināšana un uzslavēšana

Mazi bērni gaida uzslavu no vecākiem. Viņiem ir svarīgi justies labi un apzināties, ka progresē angļu valodā. Nepārtraukts pozitīvs atbalsts, iedrošināšana un uzslavēšana gan no mātes, gan tēva, kā arī no pārējiem ģimenes locekļiem palīdz veidot pašapziņu un arī motivē. Iedrošināšana ir īpaši svarīga mācīšanās sākumposmā, uzslava par katru mazāko panākumu lieliski motivē. «That’s good», «I like that», «Well done!"

www.britishcouncil.org/parents

Jūsu uzmanībai piedāvājam nelielu video ar kura palīdzību kopā ar bērniem varat uzzināt, ko nozīmē vārds AWESOME.

www.britishcouncil.org/learnenglishkids


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu