Uzņēmumu datiem piekļūst no zagtiem mobilajiem telefoniem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/Leta

Lielākajā daļā jeb 70% gadījumu uzņēmumu datiem caur mobilajiem telefoniem hakeri piekļūst tieši no zagtiem vai nozaudētiem telefonu aparātiem, šodien notikušajā preses konferencē pastāstīja informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmuma SIA «DPA» pārstāvis Mārtiņš Magone.

Viņš uzsvēra, ka uzņēmumu darbiniekiem pašiem jānodrošina tas, lai telefons, kas sasaistīts ar uzņēmumu datubāzēm un e-pasta krātuvēm, nebūtu lietojams gadījumā, ja tas nonāk ļaundaru rokās, kā piemēru minot dažādas aizsardzības programmas, kas bez PIN koda aizsardzības SIM kartei pieprasa papildus kodus pieejai pašam telefona aparātam.

Tāpat eksperts norādīja, ka nereti telefona datu plūsmām viegli iespējams piekļūt, ja tālruņa īpašnieks izmanto neaizsargātus bezvadu interneta tīklus, tādēļ publiskās vietās nebūtu ieteicams izmantot savu tālruni konfidenciālas informācijas pārsūtīšanai, piemēram, pieejai interneta bankai.

Tomēr kā drošāku veidu interneta lietošanai mobilajos tālruņos Magone minēja mobilo operatoru piedāvātos datu pārraides pakalpojumus, kuru signālu pārtveršanai nepieciešama daudz izsmalcinātāka aparatūra, kas katram hakerim nebūtu pa spēkam.

Taču kā augošu draudu mobilo telefonu lietotājiem Magone uzsvēra viedtelefoniem plaši pieejamo sīkprogrammu klāstu, kurās nereti iestrādāti koda fragmenti, kas padara telefona lietotāja informāciju redzamu trešajām personām vai arī veic lietotāja nesakcionētas darbības - tostarp zvanus uz paaugstinātas maksas telefonu numuriem.

Kaut arī Latvijā nav plaši zināmu precedentu, kuros hakeri ar mobilo telefonu datu pārtveršanas vai inficētas programmatūras starpniecību būtu nodarījuši reālu kaitējumu uzņēmumiem vai vienkāršajiem lietotājiem, Magone akcentēja, ka, pieaugot viedtelefonu skaitam, pieaug arī potenciālie draudi to īpašnieku privātumam.

Kā drošākos mobilos telefonus Magone atzīmēja firmas «Blackberry» tālruņus, taču vienlaikus norādīja, ka prasmīgu hakeru rokās neviens telefona nav neuzlaužams, jo pagaidām IT kompānijas nav izstrādājušas veiksmīgus risinājumus mobilo telefonu pasargāšanai no attālinātas uzlaušanas.

«DPA» ir 1997.gadā dibināts programmatūras pārdošanas un informācijas tehnoloģiju konsultāciju uzņēmums. «DPA» sniedz klientiem risinājumus IT infrastruktūras, uzņēmuma pārvaldības un darbinieku kopdarbības jomā.

2009.gadā «DPA» apgrozījums bijis 6,68 miljoni latu jeb par 40% mazāk nekā 2008.gadā. Uzņēmuma tīrā peļņa 2009.gadā saglabājās tāda pati kā 2008.gadā un bija 500 000 latu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu