Brīdina par jauna vulkāna izvirduma draudiem Īslandē

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Kāds Īslandes vulkāns izrādījis iespējama izvirduma pazīmes tikai pāris mēnešus pēc tam, kad cita vulkāna izvirdums izraisīja plašāko gaisa satiksmes slēgšanu kopš Otrā pasaules kara, pirmdien paziņojuši eksperti.

«Kopš pagājušās nakts Gigja upē ūdens līmenis trīskāršojies,» AFP pavēstīja Īslandes Meteoroloģiskā institūta speciālists Gunnars Sigurdssons.

Vahdnajegidla ledājā Īslandes austrumos Gigja upē ieplūstošais ūdens nāk no ledainā ezera Grimsvētnas vulkāna krāterī.

Termālajai temperatūrai paaugstinoties, ezers un apkārt esošais ledāja areāls ir izkusis, piepildot krāteri līdz punktam, kad tas pārpildījies, izraisot strauju upes ūdens līmeņa pacelšanos, kas savukārt var izraisīt vulkāna izvirdumu.

Kad tā notiek, «spiediens, šajā gadījumā Grimsvētnā, samazinās, un ar mazāku spiedienu pastāv iespēja, ka var notikt vulkāna izvirdums,» AFP paskaidroja Meteoroloģiskā institūta ģeofizikas speciāliste Thorunna Skaftadotira.

«Nav garantēts, ka tā notiks,» viņa atzīmēja, jo izvirdums «var notikt tikai tad, ja magma vulkānā uzkrājusies pietiekamā daudzumā».

2004.gadā līdzīgiem plūdiem no Grimsvētnas ezera tūlīt sekoja Īslandes aktīvākā vulkāna izvirdums.

Pēc Sigurdssona domām, maz ticams, ka vulkāna izvirdums notiks, pirms ūdens līmenis upē sasniegs maksimālo līmeni. «Es nezinu, kad mēs varam gaidīt līmeni sasniedzam savu augstāko punktu, bet es pieļauju tas būs tuvāko piecu dienu laikā,» viņš norādīja.

Pēdējo 48 stundu laikā Meteoroloģiskais institūts reģistrējis arī spēcīgas seismiskās aktivitātes reģionā un trīs mērenas zemestrīces stiprumā no 2,7 līdz četrām ballēm pēc Rihtera skalas.

ĪIslandes varas iestādes pirmdien nespēja pateikt, vai izvirdums Grimsvētnā gaisa satiksmi ietekmētu tikpat smagi kā Eijafjadlajegidla vulkāna izvirdums aprīlī, kad milzīgie pelnu mākoņi ietekmēja vairāk nekā 100 000 lidojumus un astoņus miljonus pasažieru.

«Ir gandrīz neiespējami pateikt, vai Grimsvētna izvirduma gadījumā tas vispār ietekmēs gaisa satiksmi,» atzīmēja Ķeblavikas lidostas pārstāve, norādot, ka tas būs atkarīgs no tā, vai vulkāns izšļāks lavu vai pelnus.

«Ja tas ir pelnu izvirdums, tas tas ietekmētu gaisa satiksmi, bet tikai tad, ja tas ir nopietns izvirdums, pelnu mākoņiem sasniedzot lielu augstumu,» paskaidroja lidostas pārstāve.

Meteoroloģiskā institūta ģeofizikas speciāliste tikmēr jau norādījusi, ka jebkurš izvirdums no Grimsvētna būs pelnu izvirdums.

«Tomēr izvirduma apmērs būs daudz mazāks nekā Eijafjadlajegidla izvirdums, un es nedomāju, ka tam būs tāda pati ietekme uz gaisa satiksmi, kāda bija Eijafjadlajegidlam,» atzīmēja Skaftadotira.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu