Brīvības un Bruņinieku ielas krustojumā esošo graustu sakārtos piespiedu kārtā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R.Oliņš/Apollo

Rīgas dome otrdien nolēma piespiedu kārtā likt sakārtot graustu Brīvības un Bruņinieku ielas krustojumā, iepretim Dailes teātrim, aģentūru LETA informēja pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālists Viktors Daugmalis. 

Divstāvu arhīva ēka Rīgā, Brīvības ielā 78a, pašreiz netiek izmantota, vietām tai nav jumta seguma, kā dēļ intensīvi tiek bojāti ēkas konstruktīvie elementi. Atsevišķi ēkas būvelementi var nokrist uz ielas vai iekšpagalmā, kas ir brīvi pieejams. Nekādi ēkas atjaunošanas darbi netiek veikti. 

Nekustamais īpašums sastāv no 1111 kvadrātmetru liela zemesgabala, uz kura atrodas ēka ar kopējo platību 1831 kvadrātmetrs. 

Ēka ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. 

Ēkas īpašnieks SIA «VG Beheer Latvia» nav reaģējis uz Rīgas pilsētas pašvaldības iestāžu pieprasījumiem sakārtot to tādā veidā, lai novērstu sabiedriskās drošības apdraudējumu un pilsētas ainavas kropļošanu. 

Rīgas domes lēmuma projekts uzliek par pienākumu ēkas īpašniekam veikt tās atjaunošanu vai demontāžu, bet gadījumā, ja lēmums netiek izpildīts brīvprātīgi, - izpildīt to piespiedu kārtā. Īpašniekam mēneša laikā jānodrošina ēkas noslēgšana, jāveic nepieciešamie pasākumi, lai nepieļautu ēkas konstrukciju nokrišanu vai sabrukšanu, vietās, kur jumta konstrukcija ir bez seguma, jāierīko pagaidu jumts un jānorobežo ēka pagalma daļā. 

Ja īpašnieks pieņem lēmumu veikt ēkas rekonstrukciju, ne ilgāk kā deviņu mēnešu laikā tam jāsaskaņo nepieciešamā dokumentācija ēkas rekonstrukcijai un divpadsmit mēnešu laikā jāsāk reāli būvniecības darbi. Ja īpašnieks pieņem lēmumu veikt ēkas demontāžu, ne ilgāk kā četru mēnešu laikā jāsaskaņo nepieciešamā dokumentācija, kā arī jāsāk nojaukšana. Tā pabeidzama ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā. 

Šo prasību neizpildes gadījumā Rīgas domes Īpašuma departaments nodrošinās ēkas piespiedu demontāžas darbu izpildi. Pašvaldības iztērētie līdzekļi tiks piedzīti piespiedu kārtībā (bez tiesas) Administratīvā procesa likumā paredzētajā kārtībā. 

Iepriekš grausta piespiedu sakārtošanu atbalstīja Rīgas domes Pilsētas īpašuma komiteja, bet galīgais lēmums par ēkas piespiedu sakārtošanu būs jāpieņem domes sēdē.Īpašuma departaments šovasar apzinājis gandrīz 200 būves, kas ir pilnīgi vai daļēji sagruvušas, nonākušas tādā stāvoklī, ka tās ir bīstamas sabiedriskajai drošībai vai bojā apkārtējo ainavu.
No šīm ēkām privātpersonām un juridiskām personām pieder 149 objekti, bet pašvaldībai pieder 49 grausti. 

Šogad nojaukti ir seši grausti. Ar Rīgas domes lēmumu nojaukti grausti Virsaišu ielā 8, Lienes ielā 14a un K.Valdemāra ielā 49a, kur tika noteikta piespiedu nojaukšana, bet īpašnieki pēc savas iniciatīvas nojaukuši ēkas E.Birznieka-Upīša ielā 2, K.Barona ielā 100 un Slokas ielā 5.
Šogad savestas kārtībā celtnes Raunas 41 un Jēkaba ielā 24, kurām ar domes lēmumu tika noteikta piespiedu sakārtošana. Tāpat sakārtota ēka R.Vāgnera ielā 18 un 20, sakārtotas arī divas celtnes Zaļenieku ielā 36. 

Jau ziņots, ka pašvaldība pērn uzdeva īpašniekiem sakārtot slaveno graustu Marijas ielā 6, kas arī tika izdarīts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu