Latvijas vēstniecībās visā pasaulē svin valsts svētkus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Latvijas vēstniecībās visā pasaulē tiks rīkotas pieņemšanas un citi svinīgie pasākumi par godu Latvijas valsts proklamēšanas 92.gadadienai, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijas (ĀM) Preses centrs.

Latvijas vēstniecība Itālijā šodien rīkos pieņemšanu vienā no skaistākajām 15.gadsimta zālēm «Palazzo di Cancelleria». Uz pieņemšanu aicināti latvieši, kas dzīvo Itālijā, ārvalstu un itāliešu diplomāti, politiķi, kā arī biznesa un sadarbības partneri un Latvijas draugi.

Šodien plkst.19 Lietuvas Nacionālajā televīzijā tiks demonstrēta filmu studijas «Deviņi» dokumentālā filma «Pretrunīgā vēsture». Minētās filmas pārraidīšanas ideja tapusi 26.oktobrī, kad pēc vēstnieka Mārtiņa Virša ierosinājuma Viļņā viesojās Latvijas Nacionālās radio un televīzijas padomes priekšsēdētājs Ābrams Kleckins, lai pārrunātu kaimiņvalstu nacionālo raidītāju sadarbības iespējas.

Latvijas vēstniecība Ungārijā rīkos pieņemšanu - valsts dibināšanas gadadienu Latvijas vēstniecība svinēs Budapeštā, Ungārijas Militārās vēstures muzeja Marmora zālē. Uz diplomātisko pieņemšanu ir aicināti Ungārijas valdības pārstāvji, Nacionālās asamblejas locekļi, Ungārijā dzīvojošie tautieši, diplomātiskais korpuss, kultūras, zinātnes un ekonomisko aprindu pārstāvji.

Latvijas vēstniecība Slovēnijā organizēs svinīgu pieņemšanu Ļubļanas pilsētas muzejā. Pieņemšanā uzrunu viesiem teiks Latvijas vēstnieks Slovēnijā Bahtijors Hasans. Pasākumā būs iespējams degustēt Latvijas pārtikas produktus un noskatīties īsfilmu par Latviju «Sounds like Latvia».

Plkst.12 Vestres kapsētā Kopenhāgenā pulcēsies apvienības «Dānija-Latvija» pārstāvji. Ar piemiņas runām un vainagiem tiks godināti tie latvieši, kas, bēgļu gaitās dodoties, zaudēja savu dzīvību Dānijā. Dānijas latviešu vārdā runās ilggadējais Dānijas Latviešu nacionālās komitejas vadītājs Gvido Grīnvalds.

Latvijas vēstniecība Dānijā rīkos oficiālu pieņemšanu par godu valsts svētkiem, kurā piedalīsies Dānijā akreditētie ārvalstu diplomāti, Dānijas parlamenta un valdības pārstāvji, valsts iestāžu darbinieki, sabiedriskie darbinieki, kā arī Latvijas biznesa sadarbības partneri.

Latvijas vēstniece Kiprā Līga Bergmane un Latvijas goda ģenerālkonsuls Kiprā Adonis Papadopuls rīkos svinīgo pieņemšanu Nikosijā. Uz svētku pasākumu ir aicinātas Kipras valsts amatpersonas, ārvalstu diplomāti, uzņēmēji, kultūras un mediju pārstāvji.

Varšavā Latvijas vēstniecība Polijā sadarbībā ar Imanta Ziedoņa fondu «Viegli» aicina Polijā dzīvojošos latviešus un Latvijas draugus un atbalstītājus uz nacionālo svētku svinēšanu. Būs arī Latvijas vēstnieka Polijā Einara Semaņa uzruna, kopīga Latvijas Republikas himnas dziedāšana un citas saviesīgai svētku svinēšanai piederīgas lietas.

18.novembra vakarā Igaunijas latvieši un Latvijas vēstnieks Kārlis Eihenbaums ar ģimeni pulcēsies lielveikalā «Stockmann», lai tur notiekošo Latvijas dienu kārtējā pasākuma laikā, Jolantas Gulbes un Denisa Paškeviča koncertā, plkst.21 kopīgi nodziedātu Latvijas Valsts himnu.

Arī 19.novembrī Vīnē notiks svinīgs pasākums, kuru organizē vietējā Latviešu biedrība, Latvijas vēstniecība Austrijā, Latvijas pastāvīgā pārstāvniecība ANO, EDSO un citās starptautiskajās organizācijās. Pasākumu ar uzrunu atklās Latvijas vēstnieks Indulis Bērziņš. Vairāk nekā 100 pasākuma dalībniekiem būs iespēja iepazīties ar Latvijas Valsts prezidenta Valda Zatlera svētku uzrunu un kopīgi nodziedāt Latvijas himnu.

20.novembrī Latviešu biedrība Īrijā rīkos saviesīgu pasākumu ar vēstnieka uzrunu, leļļu teātra izrādi, kā arī koncertu, kuru ar savu klātbūtni kuplinās Ivo Fomins un grupa «Dzelzs vilks». Šajā pašā dienā arī Latviešu aktivitāšu centrs rīko svētku pasākumu Limerikā.

Bet Eiropas Parlamenta deputāts Krišjānis Kariņš («Vienotība») pēc Filadelfijas un Vašingtonas Latviešu organizāciju padomes ielūguma dosies vizītē uz ASV, lai tiktos un uzrunātu latviešu kopienu Filadelfijā un Vašingtonā.

20.novembrī Kariņš apmeklēs Latviešu evaņģēliski luteriskās draudzes Vašingtonā svētku dievkalpojumu un pēc tam ar uzrunu sveiks tautiešus Latvijas neatkarības 92.gadadienā Vašingtonas Latviešu centrā. 21.novembrī Kariņš ar svētku uzrunu sveiks tautiešus Filadelfijas Brīvo latviešu biedrībā.

21.novembrī Latvijas Ģenerālkonsulāts Sanktpēterburgā rīkos valsts svētku svinības Sanktpēterburgas latviešu biedrībai. Nacionālās dienas gaitā notiks svinīgs dievkalpojums Sanktpēterburgas Mihaila baznīcā, kuru vadīs luterāņu mācītājs Juris Zariņš. Pēc dievkalpojuma biedrības dalībnieki un konsulāta darbinieki pulcēsies konsulātā, lai noskatītos Valsts prezidenta Valda Zatlera svētku uzrunu, nodziedātu valsts himnu un noskatītos Latvijas kinofilmas.

Arī iepriekšējās pirmssvētku dienās daudzas vēstniecības rīkojušas pasākumus.

17.novembrī Latvijas vēstnieks Krievijā Edgars Skuja un viņa kundze Sandra Skuja rīkoja svinīgo pieņemšanu Puškina muzejā. Pieņemšanu apmeklēja Maskavā akreditētie diplomātisko pārstāvniecību vadītāji un diplomāti, Krievijas amatpersonas, kultūras un masu mediju darbinieki, zinātnieki, biznesa vides pārstāvji, Maskavā dzīvojošie tautieši, kā arī Krievijas galvaspilsētā strādājošie Latvijas uzņēmēji.

Vakar arī Latvijas vēstniecība Japānā rīkoja pieņemšanu. Uz pieņemšanu aicināti tika Japānas valdības un parlamenta pārstāvji, Japānā akreditētā diplomātiskā korpusa pārstāvji, kā arī ievērojami politisko, kultūras, ekonomikas un sabiedrisko aprindu darbinieki. Uz pasākumu aicināti bija arī Japānā dzīvojošie Latvijas diasporas pārstāvji.

Latvijas vēstniecība Spānijā 17.novembrī Madrides Karaliskajā konservatorijā organizēja koncertu un svinīgu pieņemšanu. Pasākumu atklāja ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Spānijā Rolands Lappuķe.

Lai svinētu Latvijas valsts svētkus, Latvijas vēstniecībā Grieķijā 13.novembrī tika rīkota pieņemšana Grieķijā dzīvojošajiem tautiešiem un viņu ģimenēm.

17.novembra vakarā Brēmenes federālās zemes pārstāvniecībā Berlīnē arī noticis svinīgs pasākums. Kā skaidro vēstnieks Ilgvars Kļava, Brēmenes tēma nav izvēlēta nejauši. Šogad tiek svinēta Rīgas un Brēmenes sadraudzības 25 gadu jubileja, savukārt kopš 4.novembra Latvijai ir jauns goda konsuls Brēmenē un Lejassaksijā Lucs Pepers.

16.novembrī Latvijas vēstniecībā Helsinkos Latvijas vēstnieks Somijā Juris Bone rīkoja pieņemšanu, uz kuru tika aicināti vairāk nekā 400 viesi - Somijas valsts amatpersonas, politiķi, uzņēmēji, kultūras darbinieki, akreditētie diplomāti.

Kā norāda ĀM, analogi pasākumi notikuši un šodien notiek vēl daudzās citās pasaules valstīs - gan tajās, kurās ir Latvijas pārstāvniecības, gan tajās, kurās ir kaut vai nelielas latviešu kopienas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu