ASV operators savā valstī tiecas panākt Latvijas interneta ātrumus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

ASV telekomunikāciju koncerns «Verizon» šajās dienās sācis piedāvāt optiskā interneta pieslēgumus amerikāņu mājsaimniecībām ar lejuplādes ātrumu līdz 150 megabitiem sekundē (Mbps) un augšuplādi 35 Mbps, ziņo informācijas tehnoloģiju portāls «News.com».

Portāls raksta, ka pakalpojums tiek piedāvāts par 194,99 ASV dolāriem (aptuveni 97 latiem) mēnesī un piebilst, ka «daudziem patērētājiem tas var izrādīties pārāk dārgs». Tas ir pieejams apmēram 12,5 miljoniem no ASV kopumā vairāk nekā 300 miljoniem iedzīvotāju.

Latvijas nozares pārstāvji izteica gandarījumu, ka valsts, kurā izgudroja internetu, sākusi piedāvāt pakalpojumu, kas līdzinās jau kopš 2008.gada pieejamam «Lattelecom» optiskā interneta ātrumam.

«Lattelecom» komercdirektore Kerli Gabriloviča komentārā biznesa portālam «Nozare.lv» atgādināja, ka «"Lattelecom» jau otro gadu Latvijā realizē vērienīgu optiskā tīkla būvniecību un patlaban jau 300 000 Latvijas mājsaimniecību jeb 34% valsts pieejams optiskais internets ar ātrumu līdz pat 500 Mbps».

Tā rezultātā «interneta ātruma ziņā Latvija ievērojami apsteidz ASV, tikai nedaudz atpaliekot no Āzijas valstīm», Gabriloviča raksta

Savukārt Latvijas Interneta asociācijas izpilddirektors Viesturs Plešs teica, ka Latvija interneta ātruma attīstībā apdzinusi ASV un citas pasaules valstis, daļēji pateicoties «Lattelecom» agrākam monopolam un patlaban dominējošam stāvoklim.

Plešs atgādināja, ka interneta attīstības sākumos Latvijā iezvanpieeja internetam caur «Lattelecom» līnijām bija, tikai maksājot parasto savienojuma tarifu. Tikai vēlāk radās dažādi samazināti iezvanpieejas tarifi un paralēli «Lattelecom» sāka pāreju uz ciparu abonenta līnijas (DSL) tehnoloģiju ar fiksētu maksu par pastāvīgu interneta piekļuvi.

ASV un citviet ārzemēs iezvanīšanās internetā pārsvarā bija bez minūšu tarifa maksas un operatori nesteidzās pāriet uz citām tehnoloģijām, bet Latvijā uzradās konkurenti «Lattelecom» interneta pakalpojumiem, gan izmantojot tā sauktos radiolinkus, gan pieslēdzot atsevišķas ēkas dažādu maģistrālu vadu atzariem.

Tika arī attīstīts iekšējais interneta mezglpunkts «LIX», piedaloties «Latnet», «Lattelecom» un «Telia Latvija», kuram pieslēdzoties var izmantot Latvijas interneta resursus ar lielu datu pārraides ātrumu, kas dažus klientus pie tā pieradināja, kā arī Latvijā veicināja resursu attīstību, Plešs skaidroja. Viņaprāt, tas bija viens faktors, kas mudinājis «Lattelecom» pāriet no DSL tehnoloģijas ar maksimālo ātrumu līdz desmit Mbps uz optiku, kas spēj piedāvāt līdz pat 500 Mbps, jo daži vietējie (mikrorajonos) konkurenti jau bija pasteigušies piedāvāt 100 Mbps vismaz Latvijas interneta ietvaros.

«Nozare.lv», iepazīstoties ar tipisku Rīgas centra «Lattelecom» optikas pieslēgumu, konstatēja, ka tas darbojas ar vienādu ātrumu abos virzienos, aptuveno 105 Mbps lejup un augšup. «Verizon» piedāvātais augšuplādes ātrums (to var izmantot, piemēram, augstas izšķirtspējas/HD video ievietošanai «YouTube» vai citā vietnē) ir tikai 35 Mbps.

Salīdzinot ar «Lattelecom» līdzšinējo Latvijas mājsaimniecību pārklājumu, pēc «News.com» informācijas, «Verizon» un citi, galvenokārt kabeļtelevīzijas, operatori ASV pārklājuši tikai dažus procentus visas valsts 115 miljonu mājsaimniecību.

«Verizon» 2009.gadā nopelnīja 3,65 miljardus ASV dolāru (aptuveni 1,82 miljardus latu) un apgrozīja 107,8 miljardus ASV dolāru (53,9 miljardus latu). Telekomunikāciju koncerns veidots, 2000.gadā apvienojoties telekomunikāciju kompānijām «Bell Atlantic» un «GTE». «Verizon» piedāvā visa veida elektroniskos sakarus - fiksētā tīkla un mobilās telekomunikācijas, internetu un kabeļu un interneta televīziju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu