NASA: Zemes ezeri sasilst

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Reaģējot uz klimata izmaiņām, Zemes lielākie ezeri pēdējo 25 gadu laikā ir sasiluši, otrdien paziņojusi ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA).

Pasaules mērogā šāda veida pētījums veikts pirmo reizi.

Zinātnieki Filips Šneiders un Saimons Huks no NASA Reaktīvās kustības laboratorijas Pasadenā Kalifornijā izmantojuši satelīta datus, lai izmērītu ūdens virsmas temperatūru 167 ezeriem visā pasaulē.

Zinātnieki atklājuši, ka vidējais sasilšanas līmenis desmit gados sasniedzis 0,81 grādu pēc Fārenheita, bet atsevišķos ezeros pat 1,8 grādus, ziņo NASA.

«Rezultāti atbilst gaidītajām izmaiņām, kas saistītas ar globālo sasilšanu,» secināts kosmosa aģentūras ziņojumā.

Pētnieki atklājuši, ka «lielākie un blīvākie sasilšanas reģioni ir Ziemeļeiropā», kamēr «sasilšanas tendences nedaudz vājākas ir Eiropas dienvidaustrumos, ap Melno jūru un Kaspijas jūru un Kazahstānā», informē NASA.

Pētījumi liecina, ka šī «tendence nedaudz palielinās tālāk uz austrumiem Sibīrijā, Mongolijā un Ziemeļķīnā».

Salīdzinot ar Lielo ezeru reģionu, lielāku sasilšanu piedzīvojuši ASV dienvidrietumi, kamēr dienvidu puslodes tropiskajos un vidējā platuma grādos šī tendence bijusi vājāka.

«Mūsu analītiķi sagādājuši jaunu, neatkarīgu datu avotu klimata izmaiņu ietekmes novērtēšanai visā pasaulē,» paziņojis pētījuma vadošais autors Šneiders.

Pētījums publicēts šonedēļ žurnālā «Geophysical Research Letters».

«Rezultātiem ir saistība ar ezeru ekosistēmu, kuru var nelabvēlīgi ietekmēt pat nelielas ūdens temperatūras izmaiņas,» secināts pētījumā.

Lai mērījumus neietekmētu zemes temperatūras izmaiņas, NASA izvēlējās ūdenstilpnes, kas bija vismaz 500 kvadrātkilometru lielas vai lielākas, saturēja ievērojamu ūdens daudzumu un atradās tālāk no piekrastes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu